kupio sam stene jazavicara u srbiji od jednog odgajivaca jer sestra treba da dodje za nekoliko nedelja da pocne da studira kod mene, ovde su stenci oko 600e pa sam se sracunao da bih mogao kada ona dolazi da ustedim bar jedno 400... medjutim nakon toga sam naleteo na gomilu sranja i napravio sam veci problem nego sto bih zeleo.
Plan je bio da mu se sredi pasos i da leti sa jatom jer oni dozvoljavaju transport kucnih ljubimaca ispod sedista, ali..
Naime kod stenadi problem je jer se srbija tretira kao zemlja treceg sveta i zbog rizika od besnila procedura je ogromna, cipovanje i pasos su najmanji problem, potrebno je uraditi titra test koji se radi mesec dana nakon sto stene primi vakcinu protiv besnila koje prima ne pre 3. meseca i onda se ceka jos mesec dana na rezultate koji se navodno rade u sloveniji, tako da stene tada vec ima oko 5-6 meseci.
Sestra bi trebala da dobije vizu sredinom sledeceg meseca, dzukac jedva ima 2 meseca, a da ostane jos 5 meseci dole nema teorije jer smo vec vezani za njega.
Na kraju sam prelomio da dodjem jedan vikend u srb kolima po sestru i psa i imam 2 opcije:
1. imam veterinara u komsiluku i trebao bih sledece nedelje da vidim da li bi hteo da mi da cip i pasos za njega da ga prevezem preko granice, posto bih odlazio kod njega posle na preglede i vakcinacije, nas covek je u pitanju pa se nadam da bi mi izasao u susret.
2. ukoliko nece da mi da eu pasos ne preostaje mi da probam da ga prenesem preko madjarske granice i dam madjarima 50ak - 100 eura, ali preko granice kolima sam prelazio mozda dva puta u svom zivotu i stvarno nemam pojma kako da "podmitim" carinika da me ne zajebava ?
Da li da se pravim blesav pa ako vidi stene da mu kazem "ju ja zaboravio" ili da mu kazem e imam psa evo ti 50e pusti ga.... Ima neko iskustva sa tim "podmazivanjem"