Upravo ovo što je rekao Lord. Planiram oba, tako da su mi sve informacije bitne. Gde god da se okrenem, koga god da pitam, svi kažu Grawe. Videću ovih dana da nađem nekog agenta, pa da vidim šta nude. Dosta su šturi na sajtu sa informacijama. Ima dosta paketa.
Što se tiče penzija, tu se informacije dele na kašičicu. Niko iz mog okruženja ne uplaćuje, pa nemam informacije iz prve ruke. Opet, raspodelio bih manje sume u bar 2 fonda. Ono što me najviše brine je dinarski fond. OK je sada, kada imamo fiskalnu politiku fiksnog kursa za evro. Međutim, šta će bit ako se promeni ekipa na vlasti, pa krenu ponovo sa marifetlucima sa plivajućim kursom? Svi se sećamo vremena kada je evro sa nekih 77 rsd otišao na 120 rsd, više od 50%. Fondovi ulažu uglavnom u državne obveznice, pa će i kamata rasti na njih, ali šta ćemo sa parama koje su već u fondu? Očekivana dobit je 5% godišnje, na primer. Dođe nova ekipa, oslabi dinar i ode sve u minus. Rešenje je naravno devizni fond, koji sa druge strane ima manji rast.
Jedino što mi pada na pamet je jedan deo staviti u devizni fond, jedan u dinarski, pronaći ko ima najmanju maržu (mada su svi oko 3% + 2%), pa šta bude.
Postoji mogućnost prijave za razgovor sa agentioma na sajtovima fondova, pa ću verovatno to i da uradim.
Razlike između privatne penzije i životnog osiguranja je sledeća: Ulaganjem u privatnu penziju ulažeš u svoju starost, ulaganjem u životno osiguranje ulažeš u finansijsku pomoć porodici ako ti se nešto desi.
Kao što rekoh, planiram oba, ali mora da vidim koje su minimalne sume u pitanju i napravim finansijsku konstrukciju koliko mogu da uložim na mesečnom nivou.