Postali su popularni jer su bili svetlo u mraku. Jer si mogao da cujes ono sto je bilo zabranjeno, a bila je istina. Ismevali su glupavu vlast i mi smo se tome smejali.
Jedna od tajni njihovog uspeha je da su ponudili za svakog po nešto, imaju neverovatno široku ciljnu grupu koja obuhvata od dece koji se smeju kada se Žika napije, preko vojvođana kojima je smešan Torbica, dođoša kojima je smešan Čvarkov, ljudi koji vole da se ismeva državni sektor, Jugoslavija, današnja omladina itd itd., sve do ljudi poput tebe koji od humorističkog programa zahtevaju da ismeva glupavu vlast.
Tako da to što si ti, kao pripadnik svoje ciljne grupe, zadovoljen time što su bili svetlo u mraku i ismevali vlast, ne znači da su samo zbog toga postali popularni. Mislim da kritika vlasti nije čak ni u top 3 motiva i razloga zašto su hit, i zato izuzetak tog elementa u novim epizodama ne umanjuje vrednost njihovog rada. Osim što možda za tebe više nema ništa zanimljivo, jbg.
Po meni tri glavne ideje Državnog posla su:
1. Kulturološki jaz između K und K starosedelaca i izbeglica iz Republike Srpske.
Ovo sam naglasio da mogu da razumem da gledaocima van Vojvodine ne znači mnogo i da ne razumeju mnogo kako se obrađuje ova tema, ali fakat je da je na polju satire ovde DP ostvario najveći uspeh i ismejao i Bačvane i Dođoše na način kako niko do sada nije, temeljno i sociološki vrlo ozbiljno i duboko, a opet urnebesno. A jedna ovako važna i ozbiljna tema, koja ne muči samo naše društvo nego i mnoga druga, zasluživala je mnogo više prostora nego što je imala do DP.
2. Atmosfera i rad u državnom sektoru.
Čini mi se razočaravajuće slabo zastupljena tema u našim novijim humorističkim programima i serijama, ranije smo je mnogo više obrađivali. Da nije sve rečeno na tu temu i da ima mnogo neiskorišćenog prostora u njoj, DP savršeno dokazuje.
3. Generacijski jaz iliti "Mlade na stadion Vojvodine i streljati".
Isto slabo obrađena tema, i nikada na ovako brutalan i temeljan način. Lik Boškića, mladog nesposobnjakovića, tatinog sina, progresivnih liberalnih shvatanja... "boškić" je jedno vreme čak postao naziv za pripadnika celog jednog nemalog dela naše omladine (na forumu se i zadržalo

), za šta se za malo koji lik iz bilo kojih naših tv programa može reći.
Sve ove tri česme inspiracije nisu ni blizu presušile, tako da što se mene tiče, ništa se mnogo nije promenilo.
A da je gluma pala, ni to nema šanse da ću se složiti, ma koliko da sam laik za to, po meni je Škorić Torbicu doterao do perfekcije negde od 800 epizode na ovamo, a i scenarijski je u tom periodu razrađen do maksimuma, pa ne čudi što je Čvarkov malo pao u drugi plan, a bio je nesumnjivo dominantni lik u ranim epizodama i najzaslužniji za popularnost. Ali i za njega smatram da je od početka samo napredovao i bio sve suptilniji u malim detaljima kojim ismeva Bačvane, samo se ne primeti toliko od ekspanzije Torbice. A Boškić, možda bih se složio, ko njega j**e svakako.