http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/437671/Vodje-sindikata-zaradjuju-i-po-2000-evra
Vodje sindikata na sred Terazija
U Srbiji ima 24.000 sindikata
Tekst je prepun dezinformacija i gluposti, kao i većina đubreta koje izlazi iz Blicove kuhinje. Ne postoji 24000 sindikata, već možda toliko sindikalnih organizacija, što je ogromna razlika. Sindikalne organizacije se udružuju u gradske sindikate i jedinstvene organizacije sindikata (ukoliko postoje filijale određene firme na nivou Srbije). Jedinstvene organizacije sindiakta ulaze u granske sindikate, a oni se udružuju na kraju u predsedništvo. Predsednici sindikalnih organizacija nemaju apsolutno nikakvu nadoknadu, niti mobilni telefon, a da ne pominjemo službeni auto. Sindikata u Srbiji ima dosta manje, ne znam tačan broj. Reprezentativnih na nivou Srbije ima 2 ili 3, zavisi od tačke gledišta. Javna preduzeća imaju svoje sindikate i neka od njih ih i finansiraju (pomenuta Kolubara, Lelekom i slični). Dobar deo javnih preduzeća ima sindikalne organizacije koje su članovi SSS ili UGS Nezavisnost.
Kada se svedu računi, dolazi se do podatka da mudonje u vrhu sindikata uzimaju kintu, što je i logično. Neću da licitiram sa procentima, ali mislim da je procenat ispod 10%. Plate pravih predsednika sindikata (ne sindikalnih organizacija) se finansiraju od članarina i zakupnina veoma velike imovine (lokali, hoteli i ostale nekretnine u vlasništvu sindikata). Ono što je ružno i što bode oči su nadoknade na mestima u upravnim/nadzornim odborima i mislim da ta praksa treba da se prekine. Članstvo u UO da, ali bez nadoknade. Onda niko ništa ne bi ni mogao da prigovori. Trošiš pare od svoje imovine i članarine i ne vidim kome bi onda smetalo i da ima 1000000 sindikata. Ko ima interesa, član je sindikata. Ko nema, nije.