Sada kada trabunjate o ovome setih se prvi put kada sam dosao u "opstinu" ovde kod mene za vizu (nesto slicno nasem usluznom centru).
Ulazim ja posebno odeljenje za strance, samo zena i ja beli jebote, uzmes broj prema prezimenu i cekas. Cekali smo jedno 30ak minuta, stvarno poduze, u cosku igracke za decu, neki pakistanci demoliraju plasticnog konja sto se ljulja i beep, dodjosmo na red.
Prica kojih sam se naslusao o tom odeljenju za strance ocekujem nesto slicno prekom sudu 18. veka, nadrndanih sluzbenika itd. Ulazim unutra, ljubazna sluzbenica oko 35godina nam pokaze da sednemo, pita nas sta nam treba, mi lepo objasnimo, kaze nije problem odmah cemo da sredimo to (mislim se sta da sredimo sestro slatka, imam ja jos 3 meseca da se drkam oko toga)
Ja sokiran, i sada ide procedura koja je trajala oko 40ak minuta, za to vreme sam samo ustao sa stolice da odem 10metara da se uslikam.
Potpisi ovde, potpisi onde (kao kod nas kada se vadi biometrijski pasos), gleda zena moje papire, kaze meni pa vi ste rodjeni ovde, ja bih volela da pogledam da li mozemo da vam damo drzavljanstvo, bolje je za mene navodno, reko
Odjednom zena pozva jednog,drugog,treceg kolegu, svi sede listaju neke knjige, zovu sefa...Ja ne mogu da poverujem da se neko trudi oko takvih stvari, u svakom slucaju ni u jednom momentu nisam morao da trcim okolo da vadim papire niti da se lomim nesto, pogledam oko sebe svaki sluzbenik ljubazno i pazljivo slusa stranku, tu i tamo koja posalica padne.... wtf
Slicna prica i za auto, prenos/registracija/tablice/nalepnice 20minuta gotovo, sve za jedan astal reseno.
Za mene jednostavno nisu bile zamislive neke stvari da mogu tako lako da se zavrse.
Secam se ranijih godina izgubim licnu kartu, jebem sam sebi mater, moram ustanem u 6h ujutru, cekam 2 sata da izvadim izvod iz maticne i drzavljanstvo, pa trci u SUP, popunjavaj 5 priznanica, pa sedi u redu jos 2 sata, popunjavaj izvestaj kako si izgubio licnu.... jos ako nisi obavesten kako treba pa zaboravis nesto...auh.