Američki Fudbal > Taktika

Defensive tackle

(1/2) > >>

Polux:
Defanzivni tekl je kamen temeljac odbrane, svakog tima. U skladu sa defanzivnom formacijom, na terenu igraju jedan ili dva DT. Prema teoriji njegov osnovni zadatak je da probije LOS i napravi pometnju u napadu, ili da zaustavi trcanje u sredini linije. DT je najbitnija pozicija u odbrani, i ako on odigra dobro, cela odbrana ce steci benefit od njegove dobre igre.
Sta je potrebno da bi se igralo na ovoj poziciji, koje uslove bi igrac trebalo da ispunjava.

Velicina/obim (u daljem tekstu girth). Pre svega zavisi da li je igrac za 3-4 ili 4-3 odbranu, ali idealan prospect je visok izmedju 6”3’ i 6”6’, i tezak izmedju 295 i 340 pounds. Potrebano je da ima “upper and lower-body girth”, drugim recima, da ima telo koje je siroko i misicavo u nogama i torzu. DT mora da ima girth, snagu i balans da se suprostavi guard-u i da na bude pobedjen na LOS.

Sposobnost obaranja. Da je sposoban da konstantno obara, nisko i snazno. DT prilikom obaranja mora da obuhvati rukama igraca kojeg obara i da ga na taj nacin obori na zemlju.


“Opasan” stav. DT mora da bude cvrst, opak, odlucan. Mora da uliva strahopostovanje napadu, da uvek udara sto jace i bolnije. Dakle sve ono sto pokusavaju da suzbiju u savremenom AF. Suh je pravi primer “opasne naravi” jednog DT. Svaki QB zna sta ga ceka ako se on probije do njega.

Balans (ravnoteza). Ako igrac ne ume da vlada svojim telom, da odrzava pravilan balans/ravnotezu, on nema sta da trazi na ovoj poziciji. Kao recimo u sumo rvanju, sve je u ravnotezi.
Dobar polozaj kolena (savijanje u kolenima). Tekl koji ima pravilan stav i pravilno igra savijen u kolenima stice leverage, sto mu omogucava da pobedi OL.


Brzina pri snap-u. Gledajuci utakmice na najvisem nivou, stice se utisak da se DT “ispaljuje” u istom trenutku kada je lopta snepovana. To je vrlo bitna karakteristika igraca na ovoj poziciji. DT mora prakticno da pretpostavi kada ce C da izvede loptu i da se ispali sto je brze moguce.

Kontrola tela. Vecina igraca koja je dobra u “rushing the passer” ima dobru kontrolu tela. Kontrola tela unapredjuje sposobnost igraca na ovoj poziciji da kontrolise svoje mnogo teze telo od igraca na poziciji QB, koji je prirodno pokretljiviji, kako bi ga uhvatio, oborio …

Promena pravca. Sa atletizmom i brzinom koja je prisutna u savremenom NFL-u, DT bez sposobnosti promene pravca je prilicno neupotrebljiv.

Eksplozivnost/Burst. Igraci na ovoj poziciji treba da imaju odlicnu eksplozivnost kako bi stekli prednost nad blokerom, takodje treba da imaju i dobro ubrzanje kako bi, ako probiju liniju, uhvatili QB. U principu DT treba da bude vise eksplozivan nego brz.

Konstantno probijanje/penetriranje. Bilo da je igrac na poziciji NT u 3-4 ili tekla u 4-3, glavna duznost mu je da probije LOS i prouzrukuje probleme u backfieldu napada.
Najbolji DT su u stanju da pomeraju/odguraju OG ka QB. Oni retko imaju veliki broj sackova, ali ako su sposobni da odguraju G, daju vecu sansu pass rusher-ima da uhvate QB. Dakle, ovo je glavni zadatak svakog DT.

Prepoznavanje/instikt. Najbolji DT su u stanju da anticipiraju blok i brzo ustanove gde je lopta.
Sposobnost igranja 2-Gap/1-Gap sema. Ako igrac zeli da igra NT u 3-4 onda mora da bude sposoban da pokriva dva gapa. Ako je 1-gap player onda mora da bude sposoban da probije LOS. U slucaju da nije u stanju da obezbedi jedan od ova dva zadatka od njega nema mnogo koristi.

Snaga. Ovo nema potrebe da se objasnjava.

Hands. Brze i jake ruke zbog hvatanja i guranja su obaveza.

Sposobnost da se oslobodi bloka. Za dobrog DT nije bitno samo osloboditi se  bloka. Potrebno je to uraditi sto brze.

Sposobnost lateralnog kretanja. Za igranje na ovoj poziciji potrebno je brzo s kretati duz LOS, obarati i juriti igraca sa loptom. Za to je potrebna sposobnost lateralne krenje na malom prostoru.

Sposobnost kretanja kroz guzvu. Nakon snepa na LOS se nalazi minimum 10 igraca, te DT mora da bude sposoban da se probija kroz tu masu i da stalno bude na igracu sa loptom.
Igra do sudijskog zvizduka. Dobar DT ne sme da prekine svoju akciju sve dok ne cuje da je sudija prekinuo akciju. Tokom cele utakmice.Postavljanje
DT se pozicionira na unapred odredjene pozicije na LOS, na gapove ili coveka. Moze da igra iz 3-4 point stance. Uvek spreman da se ispali nakon snepa.

Zaduzenja
DT je zaduzen da zatvori gap koji mu je dodeljen, ili da probije cuvara da bi uhvatio QB.

Pri snepu
Kada je lopta snepovana, DT se ispaljuje najjace sto moze, i u isto vreme gleda sta OL ima nameru da uradi. DT se bori “pritiskom protiv pritiska”. Drugim recima, bori se da se krece u suprotnom smeru od onog u kojem ga OL gura. Drzi svoje ruke na grudima OL i uvek gleda u gap koji mu je dodeljen.

Ako je igra trcanjem
Ako DT procita da ce napad trcati, igra “pritiskom protiv pritiska” da zatvori, t.j ofanzivnim linijasem popuni gap koji mu je dodeljen, da obori trkaca ili da svojom kretnjom i akcijom prouzrukuje da RB ode na stranu a ne kroz sredinu.

Ako je igra pasom
Ako DT procita da napad igra pasom, ostvaruje rastojanje od OL, i pokusava da se probije do QB unapred odredjenom putanjom (pass rush lane).

Polux:
Tehnike

Za dobar rezultat igre DT nije potrebna samo brzina i snaga, vec i dobra tehnika. Najbolji defanzivni teklovi uvek rade na svojoj tehnici i konstatno je unapredjuju kako bi pobedili OL. U vecini slucajeva DT se naci nasuprot OL koji je veci od njega, a isto tako i snazniji, tako da su pravilan ugao, leverage i tehnika neophodni da bi odneo pobedu nad blokerom.
Neke od tehnika koje koristi DT su:

Swim move


Spin Move


Bull Rush


Stab and grab


Polux:
Rip move


The Hump


Bull jerk


Polux:
Jos neki video primeri, kako igrati poziciju DT


Responsibilities of the Defensive Tackle in Football


Stance for Defensive Tackles in Football


Line of Scrimmage Contact in Football


How to Line Up as a Defensive Tackle in Football


How to Keep Balance as a Defensive Tackle

Polux:
Watching the Snap as Defensive Tackle in Football


How to Read Quarterback as a Defensive Tackle


Pass Rushing from a Three Point Stance in Football


Pass Rushing from a Four Point Stance in Football


How to Use a Bull Rush as a Defensive Tackle


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version