Author Topic: Defensive tackle  (Read 6342 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Defensive tackle
« on: May 02, 2012, 01:06:22 am »
Defanzivni tekl je kamen temeljac odbrane, svakog tima. U skladu sa defanzivnom formacijom, na terenu igraju jedan ili dva DT. Prema teoriji njegov osnovni zadatak je da probije LOS i napravi pometnju u napadu, ili da zaustavi trcanje u sredini linije. DT je najbitnija pozicija u odbrani, i ako on odigra dobro, cela odbrana ce steci benefit od njegove dobre igre.
Sta je potrebno da bi se igralo na ovoj poziciji, koje uslove bi igrac trebalo da ispunjava.

Velicina/obim (u daljem tekstu girth). Pre svega zavisi da li je igrac za 3-4 ili 4-3 odbranu, ali idealan prospect je visok izmedju 6”3’ i 6”6’, i tezak izmedju 295 i 340 pounds. Potrebano je da ima “upper and lower-body girth”, drugim recima, da ima telo koje je siroko i misicavo u nogama i torzu. DT mora da ima girth, snagu i balans da se suprostavi guard-u i da na bude pobedjen na LOS.

Sposobnost obaranja. Da je sposoban da konstantno obara, nisko i snazno. DT prilikom obaranja mora da obuhvati rukama igraca kojeg obara i da ga na taj nacin obori na zemlju.


“Opasan” stav. DT mora da bude cvrst, opak, odlucan. Mora da uliva strahopostovanje napadu, da uvek udara sto jace i bolnije. Dakle sve ono sto pokusavaju da suzbiju u savremenom AF. Suh je pravi primer “opasne naravi” jednog DT. Svaki QB zna sta ga ceka ako se on probije do njega.

Balans (ravnoteza). Ako igrac ne ume da vlada svojim telom, da odrzava pravilan balans/ravnotezu, on nema sta da trazi na ovoj poziciji. Kao recimo u sumo rvanju, sve je u ravnotezi.
Dobar polozaj kolena (savijanje u kolenima). Tekl koji ima pravilan stav i pravilno igra savijen u kolenima stice leverage, sto mu omogucava da pobedi OL.


Brzina pri snap-u. Gledajuci utakmice na najvisem nivou, stice se utisak da se DT “ispaljuje” u istom trenutku kada je lopta snepovana. To je vrlo bitna karakteristika igraca na ovoj poziciji. DT mora prakticno da pretpostavi kada ce C da izvede loptu i da se ispali sto je brze moguce.

Kontrola tela. Vecina igraca koja je dobra u “rushing the passer” ima dobru kontrolu tela. Kontrola tela unapredjuje sposobnost igraca na ovoj poziciji da kontrolise svoje mnogo teze telo od igraca na poziciji QB, koji je prirodno pokretljiviji, kako bi ga uhvatio, oborio …

Promena pravca. Sa atletizmom i brzinom koja je prisutna u savremenom NFL-u, DT bez sposobnosti promene pravca je prilicno neupotrebljiv.

Eksplozivnost/Burst. Igraci na ovoj poziciji treba da imaju odlicnu eksplozivnost kako bi stekli prednost nad blokerom, takodje treba da imaju i dobro ubrzanje kako bi, ako probiju liniju, uhvatili QB. U principu DT treba da bude vise eksplozivan nego brz.

Konstantno probijanje/penetriranje. Bilo da je igrac na poziciji NT u 3-4 ili tekla u 4-3, glavna duznost mu je da probije LOS i prouzrukuje probleme u backfieldu napada.
Najbolji DT su u stanju da pomeraju/odguraju OG ka QB. Oni retko imaju veliki broj sackova, ali ako su sposobni da odguraju G, daju vecu sansu pass rusher-ima da uhvate QB. Dakle, ovo je glavni zadatak svakog DT.

Prepoznavanje/instikt. Najbolji DT su u stanju da anticipiraju blok i brzo ustanove gde je lopta.
Sposobnost igranja 2-Gap/1-Gap sema. Ako igrac zeli da igra NT u 3-4 onda mora da bude sposoban da pokriva dva gapa. Ako je 1-gap player onda mora da bude sposoban da probije LOS. U slucaju da nije u stanju da obezbedi jedan od ova dva zadatka od njega nema mnogo koristi.

Snaga. Ovo nema potrebe da se objasnjava.

Hands. Brze i jake ruke zbog hvatanja i guranja su obaveza.

Sposobnost da se oslobodi bloka. Za dobrog DT nije bitno samo osloboditi se  bloka. Potrebno je to uraditi sto brze.

Sposobnost lateralnog kretanja. Za igranje na ovoj poziciji potrebno je brzo s kretati duz LOS, obarati i juriti igraca sa loptom. Za to je potrebna sposobnost lateralne krenje na malom prostoru.

Sposobnost kretanja kroz guzvu. Nakon snepa na LOS se nalazi minimum 10 igraca, te DT mora da bude sposoban da se probija kroz tu masu i da stalno bude na igracu sa loptom.
Igra do sudijskog zvizduka. Dobar DT ne sme da prekine svoju akciju sve dok ne cuje da je sudija prekinuo akciju. Tokom cele utakmice.Postavljanje
DT se pozicionira na unapred odredjene pozicije na LOS, na gapove ili coveka. Moze da igra iz 3-4 point stance. Uvek spreman da se ispali nakon snepa.

Zaduzenja
DT je zaduzen da zatvori gap koji mu je dodeljen, ili da probije cuvara da bi uhvatio QB.

Pri snepu
Kada je lopta snepovana, DT se ispaljuje najjace sto moze, i u isto vreme gleda sta OL ima nameru da uradi. DT se bori “pritiskom protiv pritiska”. Drugim recima, bori se da se krece u suprotnom smeru od onog u kojem ga OL gura. Drzi svoje ruke na grudima OL i uvek gleda u gap koji mu je dodeljen.

Ako je igra trcanjem
Ako DT procita da ce napad trcati, igra “pritiskom protiv pritiska” da zatvori, t.j ofanzivnim linijasem popuni gap koji mu je dodeljen, da obori trkaca ili da svojom kretnjom i akcijom prouzrukuje da RB ode na stranu a ne kroz sredinu.

Ako je igra pasom
Ako DT procita da napad igra pasom, ostvaruje rastojanje od OL, i pokusava da se probije do QB unapred odredjenom putanjom (pass rush lane).

« Last Edit: May 02, 2012, 03:35:42 pm by Polux »
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #1 on: May 02, 2012, 03:36:56 pm »
Tehnike

Za dobar rezultat igre DT nije potrebna samo brzina i snaga, vec i dobra tehnika. Najbolji defanzivni teklovi uvek rade na svojoj tehnici i konstatno je unapredjuju kako bi pobedili OL. U vecini slucajeva DT se naci nasuprot OL koji je veci od njega, a isto tako i snazniji, tako da su pravilan ugao, leverage i tehnika neophodni da bi odneo pobedu nad blokerom.
Neke od tehnika koje koristi DT su:

Swim move


Spin Move


Bull Rush


Stab and grab


"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #2 on: May 02, 2012, 03:37:41 pm »
Rip move


The Hump


Bull jerk


"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #3 on: May 02, 2012, 03:38:18 pm »
Jos neki video primeri, kako igrati poziciju DT


Responsibilities of the Defensive Tackle in Football


Stance for Defensive Tackles in Football


Line of Scrimmage Contact in Football


How to Line Up as a Defensive Tackle in Football


How to Keep Balance as a Defensive Tackle

"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #4 on: May 02, 2012, 03:38:43 pm »
Watching the Snap as Defensive Tackle in Football


How to Read Quarterback as a Defensive Tackle


Pass Rushing from a Three Point Stance in Football


Pass Rushing from a Four Point Stance in Football


How to Use a Bull Rush as a Defensive Tackle


"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #5 on: May 02, 2012, 03:39:17 pm »
How to Use a Rip Move as a Defensive Tackle


Outside Swat & Swim Move for Defensive Tackle


How to Use a Spin Move as a Defensive Tackle


How to Pursue a Tackle in Football


How to Pursue Ball Carrier as Defensive Tackle

"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

 • Veteran
 • ***
 • Posts: 1911
  • View Profile
Re: Defensive tackle
« Reply #6 on: May 02, 2012, 03:39:39 pm »
DL tehnike
I za kraj, evo jednog primera zaduzenja DT iz odbrane Broncosa 2004 godine, 46 gambler defence
 
Defensive Tackle Assignments
In our base defense, the defensive tackles (3 techs) have to PROTECT theLINEBACKERS first and foremost from the guards. We do not EVER allowthe guards a free release to the linebackers (called a "jump thru block").Secondly, the Guards must never be permitted to reach and hook thedefensive tackles, thus outflanking them and creating more pressure on thelinebackers at the B gap. The final job of the defensive tackle is to deny aneasy inside release by the guard to double down on the nose. So, thedefensive tackles have 3 jobs...
1.Don’t allow the jump thru
2.Don’t get reached
3.Protect the nose guard from double team

ALIGNMENT
The DT’s line up in a 4 point stance on an outside shade of the next mandown from Nick. He should be aligned with his inside ear hole of his helmeteven with the outside ear hole of the man he lines up on. Crowd the line ofscrimmage.
PROCEDURE
1.The defensive tackles move on movement. They key the outsideshoulder of the guard to the Guards neck. The defensive tackle mustATTACK THE GUARD not shoot the B gap!!! . Aim to get your helmetto the outside shoulder pad of the guard.

a).
If the guard steps down, the defensive tackle follows andattacks that shoulder down while shooting his inside arm towardthe inside number of the guard. GRAB CLOTH and pull hardspinning the guard away from his target, and keep the guardfrom getting an inside escape to the nose or linebacker...propel yourself down the line of scrimmage as you pull on the guard.This is called the "CATAPULT" technique. This technique willput you into perfect position to "wrong arm" a trapping guard, thus, you will TRAP THE TRAPPER! DO NOT PENETRATE ANDGET TRAPPED!!! If you are unable to trap the trapper, then the"squeeze technique" is the next best option, that way if youspill the trap you can make the tackle with your outside arm.

2.If the guard tries to drive you out, you meet force with force, andfight pressure with pressure as you squeeze the guards body back into the a gap. Your outside hand should maintain contact with theguards outside shoulder, your inside hand should be in his sternum.

3.If the guard tries to outflank you and place you into the A gap, denythis by immediately swinging your hips up field toward the b gap, get your helmet outside of the guard and cross his face as you step upfield, You are responsible for a 3 yard area outside of your alignment,do not be driven laterally down the LOS without resisting andshedding that block. DONT GET REACHED. Keep your outside armfree, use inside hand to shiver or forearm shiver. Cross face!
4.If the guard pulls outside- don’t over penetrate and lag behind theball carrier, instead, get into the guards hip pocket, he will take youright to the ball carrier, prepare to use dip (outside shoulder)and ripto get under the block of the offensive tackle...in some instances, thetackle may block too flat, trying to get his head in front, in that case, you may elect to club and over on him...again, throwing him into the agap as you pursuit the guard.
 
5.If the guard pulls to the inside, maintain your attack on that shoulderand follow the guard down the LOS, don’t over penetrate and besusceptible to cut block by backside tackle. Be prepared to rip thruback block by center. Swim over is next choice. HUSTLE TO THE BALL!!!
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."