Author Topic: Detaljniji osvrt na DL igru  (Read 7405 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Polux

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 1911
    • View Profile
Detaljniji osvrt na DL igru
« on: May 02, 2012, 01:00:43 am »
Baš kao što je to slučaj sa OL, DL često ne privlači toliko pažnje od strane običnog posmatrača. Viđeno njegovim očima oni više liče na siledžije koji se udaraju u svakoj akciji iznova. Kao što teorija kaže, igra OL je detaljno koordinisana serija pokreta u odnosu na interpretaciju u realnom vremenu koju prikazuje defanzivni front. Bez razumevanja ili prihvatanja suptilnosi koje su potrebne da bi se igralo OL ili DL, potpuno je jasno zašto mnogi previđaju ove igrače tokom igre, osim kada naprave neku veliku grešku.

U ovom tekstu, obratićemo pažnju na te suptilnosti potrebnih DL, pružajući shvatanje šta se u stvari dešava u "rovovima" i neke vrlo bitne stvari na koje treba obratiti pažnju kada gledate nekog potencijalnog defanzivnog linijaša.

Ako niste u stanju da kontrolišete LOS (Line Of Scrimmage) vaše šanse za pobedu značajno opadaju. Dominantna DL, ili čak jedan linijaš, utuču veoma mnogo na ishod meča. Ako QB nema vremena da baci pas, ili RB ne može da promeni pravac, ili pak OL ne može da iskontroliše LOS, gotovo je. U ovom tekstu, osvrnućemo se na neke osnove igre DL na koji će se nastaviti diskusija o efikasnosti igre DL.

U osnovi, većina timova koristi 3 ili 4 DL u svojoj osnovnoj odbranbenoj formaciji. Kada komentatori i treneri pričaju o 3-4 ili 4-3 postavkama, prvi broj se odnosi na broj DL. Drugi broj implicira broj LB. U nekim situacijama timovi pribegavaju postavkama sa 5 DL ali je to veoma retko jer će se kod većine LB približiti LOS da bi opteretili liniju. Postavka koja ima 4 igrača u DL se obično sastoji od 2 DT i 2 DE. Postavka sa 3 DL je mnogo prilagodljivija, ali uglavnom sadrži NT, i dva DT/DE. U 3-4 šemi, LB prilazi liniji kao četvrti linijaš. Da ponovim, ovo je samo diskusija o osnovnim postavkama dok šeme i ljudstvo variraju od tima do tima.

OSNOVE: TEHNIKE I RUPE

 Pre nego se pozabavimo detaljima igre DL svako mora da zna postavku DL. Slika ispod ilustruje tipičan brojni sistem koji definiše poziciju svakog igrača u DL:Često se može čuti da su pojedini igrači zadušeni za određenu "rupu". Rupe su obeležene slovima između igrača u OL: A rupa je izmađu centra i garda, B je između garda i tekla i tako redom. U većini postavki dva DT se postavljaju u 1 i 3 tech. Da ponovim, ovo se razlikuje u zavisnosti od toga sa kakvim igračima raspolažete. Ukoliko imate igrača kao što je Vince Vilfork, možete njega postaviti u 0 tech, sa namerom da zatvori A rupu na npr. jakoj strani, što iziskuje da se oko njega angažuju i centar i gard. Veoma je teško da centar odigra dobro kad ima čoveka ispred sebe a pogotovo takvog!

STANTOVI (STUNT)

Termin  stant se odnosi na predodređeno kretanje cele ili dela DL. DL ne idu bezglavo samo napred u svakoj akciji. Ponekada će odigrati pravo napred u svoju rupu odgovornosti. U drugim slučajevoma od njih će se tražiti određena kretnja (stant), čime u mnogome otežavaju OL da ih izblokira. Ovi stantovi mogu se izvoditi uz pomoć cele DL time što će svaki igrača u DL promeniti svoju kretnju u jaču ili slabiju napadačku stranu ili se pak mogu odvojiti dva ili čak samo jedan igrač za ovako nešto. Stantovi menjaju rupe odgovornosi DL kao i LB iza njih. Često se stantovi koriste u kombinaciji sa nekim BLIC napadom, koristeći stant da bi se odvukla pažnja OL od LB koji blicaju. Kao primer prikazaćemo nekoliko tipičnih kombinacija.
Na narednoj slici prikazan je stant gde svi igači DL idu ka unutra. Ovo se često koristi kod odbrane kratkih jardaža.U sledećoj varijanti samo DT idu unutra:A ovo je primer "zaobilaženja" ili "uvrtanja" (LOOP ili TWIST):Evo i jednog primera koji demonstrira stant DL u kombinaciji sa LB koji blicuju:Poslenja slika demonstrira jednu sofisticiranu igru DL. Pogledajte koliko daleko desni DE (onaj na levoj strani slike) mora da se pomeri u svojoj kretnji. Svrha ovoga je da pomeri OT što više ka sredini, u nadi da će OT okrenuti svoja ramena ka DE koji se pomera, i tako onemogućava samog sebe da pokupi LB koji blicaju sa te spoljne strane. Cela zamka ove akcije, ako pogledate samo DE, je da povuče OL ka njihovoj desnoj strani u nadi da će ostaviti OT samog sa dva LB koji blicaju. DL rade dosta prljavog posla da bi omogućili LB da slobodno igraju iza njih. Dobrog linijaša je skoro nemoguće izblokirati 1 na 1. Ako je on sposoban da na sebe privuče još jednog iz OL, smanjije se broj ljudi koji mogu da blokiraju LB.

STAV:

Stav jednog linijaša je izuzetno bitan. Dok OL mora da vodi računa da bude u ravnoteži i da ne oda u kom smeru će ići; oni moraju da budu u mogućnosti da se kreću u svim pravcima i smerovima iz početnog položaja. Defanzivni linijaši zauzimaju mnogo agresivniji stav jer pokušavaju da ubrzaju svoju kretnju kada akcija krene. Pogledajte sliku za primer jednog stava DL. Ovaj stav se takođe zove - 3 point stance. Primećujete kako je glava ovog igrača povijena, on je većinu svoje težine prebacio na prednje ruke s time da jedna ruka samo ovlaš dodiruje zemlju.Imati slobodnu ruku je veoma važno kod izlaska iz stava jer se ta ruka ispruži za prvi kontakt sa OL. Igrač na slici iznad je dosta povijen ka napred. On je prvenstveno zadužen da napadne QB zato mu je i težina raspoređena tako da omogućava agresivan izlazak iz stava. Naredna slika pokazuje izbalansiran stavDobar linijaš neće odati smer svoje kretnje iz svog stava. Jasno je, u situacijama kada se pritiska QB, da će DL zauzeti mnogo agresivniji tako reći sprinterski stav da bi što brže krenuli napred. Kao što sam pomenuo malo pre, jako je bitno da DL drži ruku ispred sebe ili u poziciji koja mu omogućava da krene napred. Ispaljivanje ruku napred prilikom inicijalnog pokreta sprečava OL da uđe u duel sa DL. Možete da vidite mnoge OL i DL koji rade na tzv. "igri rukama". Evo jednog snimka koji prikazuje takav trening. Obratite pažnju koliki deo treninga zauzima jačanje ruku i eksplozivni izlazak iz stava, dovođenje ruku i tela u "izduženi" položaj.Radi poređenja evo kako izgleda dobar stav za OL:Uravnotežen sa podignutom glavom. Primećujete kako njegova težina nije raspoređena na ruku na zemlji. Ako bi sklonili ruku ispred njega, njegov stav ne bi trebalo da se promeni. Može se učiniti da se previše vremena provodi i troši na stav linijaša, ali to je ključ njihovog uspeha. Ako odajete nešto ili ste van kontrole zbog toga što nemate dobar stav, nećete biti uspešni u igri.

ČITANJE BLOKOVA:

Po pravilu, možete odrediti koju vrstu igre će napad izvesti na osnovu prvog koraka OL. Deo priče o tome kako postati uspešan DL je imati mogućnost da odreaguješ na taj prvi korak, i pročitaš akciju pre nego što se ona razvije u potpunosti. Evo jednog snimka DL sa USC u nekim drilovima. Obratite pažnju na eksplozivan pokret rukama koji igrači prave prilikom rada na spravama. Na kraju pokazuju neke osnovne RIP/SWIM pokrete koje koriste prilikom oslobađanja od bloka. Poslušajte trenera koji stalno napominje da drže igrača OL što dalje od sebe.Prilikom ulaska u duel sa OL, svaki igrač DL bi trebalo da stekne utisak o načinu na koji OL pokušava da ih izblokira, u smislu da li pokušava da ga odgura od lopte (DRIVE) ili da ga zagradi (HOOK) ili je u pitanju pas protekcija ili se neki od OL sa suprotne strane uputio da ga izblokira (PULL). Igrači DL moraju da se suprotstave ovim pokretima. Zamislite sebe kao igrača DL. A sada zamislite igrača OL koji pokušava da zagradi (HOOK) vaše levo rame gurajući vas na desnu stranu. Vaš zadatak je da ispružite što je moguće više levu ruku i da ugurate OL u prostor/rupu koju pokušava da stvori svojom kretnjom. Ako ste DE i napad pokušava da zatvori spoljni deo DL i da vas zaobiđe, morate da uđete u duel sa OL i da naterate akciju da se odvija bočno time uzrokujući da ide što više ka spolja ali zadržavajući poziciju i mogućnost da odreagujete ukoliko se akcija vrati ka unutra. Pokušao sam da nađem adekvatne snimke ali nisam uspeo. Nadam se da ste iz gore navedenog shvatili važnost ispružanja ruku i uspostavljanja kontrole nad igračem OL. Jedna takođe vrlo interesantna stvar je da igrači DL nose dresove koji su sve manji i manji i pogotovo one sa što kraćim rukavima na taj način ističući svoje ruke. To se radi iz prostog razloga da bi OL dali što manje mogućnosti da uhvate deo dresa DL a ne da bi pokazivali bicepse!! Ako niste znali, OL u svakoj akciji napravi HOLDING!!!

Najvažniji blok koji treba pročitati je onaj koji dovodi jednog igrača OL sa suprotne strane tzv. PULL. Igrače DL uče da prilikom ovakve kretnje igrača OL naspram njih budu u njihovom "kuku" ili "džepu". Ako ste npr. postavljeni u 3 tech i OG naspram vas puluje, pratite ga jer će vas on odvesti do igrača sa loptom. To je lakše reći nego uraditi jer će u većini slučajeva OT ili C pokušati da vam "iseku" (CUT) noge blokom i tako vas spreče u toj nameri. Ako vas katuju onda ste neupotrebljivi. Prepoznavanje da protivnički igrač pokušava da vas katuje je izuzetno teško jer se dešava veoma brzo.

"PASS RUSH" POKRETI:

Jedan od najuzbudljivijih delova jedne utakmice je duel između DE i OT. Postoji veliki broj pokreta kojima se služe DL da bi prošli pored svog protivnika u napadu: SWIM, RIP i BULL RUSH. Evo još jednog snimka gde možete videti neke od ovih pokreta. Napomenimo da postoji mnogo varijacija ovih pokreta.Takođe postoji i tzv. SPEED RUSH pokret u kojem DE pokušava da pretrči OT sa spoljne strane. Ovaj pokret ćete često viđati da se radi nekoliko puta zaredem, na taj način OT postaje nervozan po pitanju toga da ćete ga sledeći put pretrčati. OT će se postavljati sve dublje i dublje i počeće da okreće svoja ramena ka spolja. Ako se to desi i ako DE prepozna ovo, onda može iskoristiti neki od pokreta kao što je RIP ili roling i tako nadigrati protivnika. DT će tipično koristiti BULL RUSH jer imaju malo prostora na raspolaganju ali oni vrhunski koriste sve tehnike podjednako. Vrlo bitna stvar na koju DL treba da obrati pažnju prilikom pas akcija je da procene mogućnost stizanja do QB. Ako nisu u mogućnosti da stignu do QB onda moraju da podignu ruke u momentu pasa i tako pokušaju da ga izblokiraju. Ovo je jako bitno kod brzih pasova.Evo još jednog snimka na kome je prikazan roling,« Last Edit: May 02, 2012, 03:41:43 pm by Polux »
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."

Offline Polux

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 1911
    • View Profile
Re: Detaljniji osvrt na DL igru
« Reply #1 on: May 02, 2012, 03:41:55 pm »
Takođe pogledajte Džereda Alena koji objašnjava svoj stava evo i klipa u kojem objašnjava SPEED RUSH.A na sledećem snimku videćete objašnjenja od nekih elitnih igrača u NFLu kako oni to rade. Poslednji snimak najbolje ilustruje važnost igre rukama i prvog koraka pri izlasku iz stava.
POZICIJE:


U osnovnoj postavci postoje dve pozicije unutar DL, DT i DE. Mada često u diskusijama na ovu temu možete naići na podelu tipa: strong side DE (SDE), weak side DE (WDE), defensive tackle (DT) i nose guard (NG). U okviru ove podele može se izvršiti i podela specijalnosti protiv trčanja i pasa. Nije više iznenađujuće kada vidite da se cela DL menja u zavisnosti od situacije na terenu. Neki će se u svojim postavkama DL služiti promenama mesta tako da naprave najbolje moguće prednosti za svoj tim (postaviti najboljeg DE na najslabijeg OT i tome slično). Vremenom se iskristalisao način igre tako da je danas sve češće slučaj da se najbolji DE postavljaju na desnu stranu DL jer je većina QB desnoruka, tako da tako nešto omogućava pas raš sa slepe strane. Ovo je jedan od razloga zašto se pozicija LT u ofanzivnoj liniji najplaćenija.

Uglavnom SDE je tačka oslonca cele odbrane. On ne sme da dozvoli da bude izblokiran sa spoljne strane i tako odzvoli napadu da nesmetano koristi taj prostor. SDE je zadužen za zadržavanje "CONTAIN" napada i širenja igre horizontalno. Uglavnom je SDE veći i jači DE jer igra na verovatnoj tački napada. Uglavnom ćete ga videti da se postavlja na unutrašnje rame TE, doduše to opet zavisi od odbrambene šeme. Mora da bude sposoban da zadrži duple blokove i poremeti spoljnu stranu OL i tako omogući LB da igraju neometani iza njega. Kod pas akcija on je zadužen da poremeti TE prilikom njegovog kretanja sa linije.

Na poziciji WDE u ovom slučaju vidite brzinu i ključni duel 1 na 1. Ovaj igrač takođe mora da zadrži svoju poziciju prilikom akcije na njegovu stranu ali i da igra CONTAIN na QB. Potrebno je da na ovoj poziciji igrač bude izuzetno disciplinovan jer se sa ove pozicije lako može uputiti u poteru za loptom što otvara mogućnost napadu da napadnu spolja. Obaveza je WDE da zadrži svoju poziciju dok ne eliminiše i poslednju mogućnost za kontra akciju (REVERSE).

Vaš NT ili kako ga još zovu NG je specijalna vrsta igrača. Oni moraju da zauzmu što više prostora, zaokupe pažnju blokera i da budu destriktuvni (Bi Džej Radži, Vins Vilfork....). NG je vaš najmasivniji igrač u DL. Uspešan NG omogućava slobodu MLB iza LOS. ako dođete u situaciju da vašeg NG blokiraju 1 na 1 onda će vas protivnički tim pregaziti i vaši LB će izgledati očajno. Na ovoj poziciji se traže sila i agresivnost do iznemoglosti.

DT postaju sve više i više specijalizovani za određene zadatke, bilo protiv trčanja bilo protiv pasa. Ponovo ključna stvar za uspešnost na ovoj poziciji je agresivnost i destruktivnost.

U sledećem delu teksta ćemo detaljnije analizirati fizičke predispozicije koje bi svaka od pozicija u DL trebalo da poseduje.

U 4-3 UNDER šemi postoje tačni zadaci za svaku od pozicija. Istovremeno, svaki od ovih zadataka je sam za sebe osnova za sve druge pozicije. Svaka pozicija se reflektuje na sve druge, omogućava i diktira način na koji sve funkcioniše. Ako krenemo sa jake strane odbrane (u odnosu na napad, strana gde je uglavnom TE) ka slaboj, prva pozicija koju analiziramo je SDE. SDE se postavlja u 5 tech (spoljno rame OT) na jakoj strani. Njegova pozicija je bitna jer smanjuje ugao pod kojim bi se OT kretao bez otpora. Ovo je oblik zaštite koji se pruža ponajviše zbog LB. Zbog ugla pod kojim je postavljen SDE ne daje se mogućnost OT da lako blokira LB a da prođe bez kontakta sa SDE ili kroz zgusnut prostor u sredini. Da bi ovo bilo moguće SDe mora da poseduje neke kvalitete koji mu omogućavaju da se odupre i zadrži svoju poziciju. Po prirodi stvari ovo ukazuje na težinu. Opseg težine jednog SDE varira izmađu 120-130 kg i visine preko 190 cm. Kao dodatak težini SDE mora da ima telo koje može efektno da se nosi sa time. Postoje dva tipa. Prvi tip je telo koje je izduženo i na kojem je težina ujednačenije raspoređena. Izduženo telo uglavnom uzrokuje i duže udove. Sve ovo združeno omogućava SDE da kontroliše i diktira kretanje OL na LOS samo uz pomoć dužine svojih ruku. Ovo sve ako uzmemo u obzir dolazimo do zaključka da je SDE koji je visok, sa dugim udovima i dobro raspoređenom težinom pogodan za način igre koji se traži od njega jer zauzima dosta prostora, zadržava OL podalje od tela i smanjuje broj mesta koja protivnik može da iskoristi. Drugi tip SDE je malo "nabijeniji". Od ovakvog tipa SDE se traži da dominira svojom snagom. što znači da mora da bude i malo teži, i tako stekne prednost u odnosu na verovatno višeg OT. Iz svega ovoga zaključujemo da je osnovni zadatak SDE da bude "čep". On sprečava da OT i TE izblokiraju LB. Njegov ugao pod kojim se postavlja, spoljno rame OT i unutrašnje rame TE (5 tech), zajedno sa njegovom veličinom, mu to i omogućavaju.

Sledeći na redu je možda i najbitnija pozicija u 4-3 UNDER postavci, NT. On se postavlja do SDE i to izmađu OG i C (1 tech). Njegov zadatak je takođe da "začepi" prostor i pritom spreči OG i C da ga izblokiraju 1 na 1 i tako se oslobode jedan ili drugi, ili da prođu pored njega i izblokiraju MLB ili WLB. Da bi ispunio ono što se traži od njega NT ima dve opcije kao i SDE. I jedan i drugi zatvaraju sredinu linije sa svojim velikim obimom (ovo je najpopularniji prilaz u NFLu), ili da dokažu da mogu da budu dovoljno snažni i tehnički obučeni da postignu isti cilj. Mnogo je lakše naučiti nekoga potrebne tehnike i ojačati ga povrh neophodne veličine. Ovo su igrači koji variraju oko 140 kg i oko 190 cm

SDE i NT su temelj oko kojeg je 4-3 UNDER napravljena. Oni su neohodne cigle i malter koje omogućavaju sledeće dve pozicije, DT i WDE, da poremete prostornu prednost koju naizgled protivnik ima.

DT se postavlja na spoljno rame OG (3 tech) na slaboj strani. Ova postavka mu omogućava da igra se OG skoro isključivo 1 na 1, jer je tako reći zaštićen OG naspram kojeg je postavljen i svojim NT koji je "čep" i tako vezuje C za sebe. Ovde je bitna stvar da trener pronađe i razvije igrača, sa potencijalom da poremeti OL i dovede ga do savršenstva. Igrači na poziciji DT moraju da budu eksplozivni i da shvataju tehničke aspekte svog pozicioniranja da bi konstantno prolazili pored OG i remetili igru protivnika. Na ovoj poziciji nisu presudne visina i težina. mada se igrači kreću oko 130 kg i 190 cm.

Zajedno sa DT kao remeteći faktor služi i WDE. On se postavlja na spoljno rame OT (5 tech) na slaboj strani. Dok je DT takođe uparen protiv samo jednog blokera nije mu na raspolaganju mnogo prostora kao što je to WDE. Jedan od razloga zašto su u NFLu OT na slaboj strani tj. LT enormno plaćeni je u osnovi taj što moraju da igraju protiv vrlo agresivnih, pokretnih WDE na relativno velikom prostoru za manevrisanje. Kada se sve ovo uzme u obzir WDE je primarni pas rašer u ovoj šemi. Njegov fizički izgled mora da ocrtava jedinstven cilj, 110-115 kg. To mu omogućava da napada okruženje ne žrtvujući svoje atletske sposobnosti, što doslovno znači da ima jednog blokera i približno 20-25 jardi prostora.

http://americkifudbalnasrpskinacin.blogspot.com/2011/01/detaljniji-osvrt-na-dl-igru.html
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."