Author Topic: 4-3 OVER/UNDER front  (Read 9180 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Polux

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 1911
    • View Profile
4-3 OVER/UNDER front
« on: April 23, 2012, 07:59:02 pm »
Gledajući mnoge utakmice na TVu, pogotovo NFL prenose, treneri na ovim prostorima su se prvi put susreli i implementirali 4-3 front kao osnovnu odbrambenu formaciju u svojim timovima. Usled tolike popularnosti pomenute odbrane u narednom periodu ću posvetiti pažnju osnovnim elementima ove jako fleksibilne formacije.

Mnogi timovi od profesionalaca, preko univerziteta do srednjih škola prisvojilo je 4-3 formaciju kao svoju osnovnu odbranu. Iako se ne može sa preciznošću reći kada je i ko "izmislio" prvi put ovu odbranu, svim poznavaocima je jasno da se ova odbrana u  punoj meri afirmisala na Univerzitrtu Majami sredinom 80tih godina pod trenerom Džimijem Džonsonom tako da se često za ovu odbranu kaze da je to Majami 4-3.
Do 80tih godina, većina timova su u nekoj meri bili OPTION orjentisani ili su imali elemente takvog stila igre, i samo je nekolicina gajila pro-style pas igru. Alabama je igrala čuveni WISHBONE pod Berom Brajantom a tomom 80tih Švicerova Oklahoma je gazila sve pred sobom ovim napadom. Većina univerziteta se suprotstavljala ovom napadu na tradicionalni način 5-2 monster koja je već tada počela da se menja u ono što sada poznajemo kao 3-4 odbranu. U ovakvom može se reći tradicionalnom okruženju Majami je ustvari progurao 4-3 onakvu kakvu je sada poznajemo. Oni su razvili OVER ili SLIDE front koji im je omogućavao da se suprotstave OPTION timovima ali i da jednako dobro igraju protiv timova koji su forsirali PRO-style igru pasom. Kao što sam rekao ne zna se ko je i kada prvi "izmislio" ovu odbranu ali se zna da je postojala sredinom 70tih kada je Džimi Džonson postao defanzivni koordinator na Arkanzasu (legendarni Tom Lendri igrao je 4-3 flex u Dalasu od 50tih do 80tih a kasnije je to preneo i u Džajantse), ali kada su svi uvideli kako Oklahoma stejt (Džonsonov prvi posao glavnog trenera) i Majami na najbolji način promovišu nov način igre a kasnije je sa ovim istom odbranom Džonson osvojio Super bol sa Dalasom, ova doktrina se raširila kao požar.
Nakon toga, Džonsonovi asistenti i učenici su se razišli svuda po zemlji koristeći isti osnovni princip. Bač Dejvis igra verziju te odbrane na UNCu. Rendi Šenon radi isto to u Majamiju. Tomi Tubervil i Dejv Vonsted vodili su iste odbrane u Ouburnu i Picburgu. Greg Skijano je radio pod Bučom Dejvisom a sada je glavni trener na Rutgersu. MekBrajd, Andrujs  i Stili su još neki od apostola 4-3 odbrane.
Dve postavke 4-3 odbrane danas su najzastupljenije,OVER i UNDER. Glavna razlika ove dve postavke je u broju slabih tačaka, nepokrivenih rupa. Postoji još postavki u 4-3 odbrani ali su dve gore pomenute gotovo uvek osnovne postavke.
Šta je Džimi Džonson promenio u Majamiju? Neki od vas već znaju. Da bi zaustavio WISHBONE OPTION na ivicama odbrane potrebni su izuzetno brzi OLB i DE. On je odlučio da regrutuje Safety tip igrača, 180-190 cm i 85-95 kg, koje je relativno lako naći i prebacio ih na OLB. Ako takvim igračima dodate masu a bez gubitka brzine imaćete bržu postavu na terenu. U ovom slučaju visina nije neophodna, najbitnije je da budu brzi i da dobro obaraju u prostoru. Sledeće što je radio je da je LB iz srednjih škola prebacivao na DE, ponovo dodajući brzinu odbrani. Momci koji su u srednjim skolama igrali DE prebacivao je na DT.Jedan od najistaknutijih linijaša u ovom sistemu Voren Sep je bio TE i FB u srednjoj skoli. Ovo je princip koji je Džimiju dao odlične rezultate na Majamiju, i većina timova i danas se oslanja na iste principe.
Da bi igrali 4-3 OVER, morate da imate samo jednog tipičnog LB, a to je MLB. Svi ostali su prekomandovani sa drugih pozicija koje su igrali u srednjoj skoli. Koliko poznatih LB je igralo za trenere koje smo nabrojali u dosadašnjem tekstu? Najčešće su to MLB. Najboljeg LB u timu postaviš na MLB, on je zaštićen NG tako da može da dominira stalno. NG i DT u tehnici 3 moraju da budu sposobni da izađu na kraj sa duplim blokovima da bi LB bili slobodni i na taj način najbolje koristili svoju brzinu.
U 4-3 bez obzira na postavku (OVER ili UNDER), postavite svoje DE na spoljno rame OT i to pod uglom tako da imaju direktnu putanju ka RB jer im to omogućava da sprovedu BDSD, Block Down-Step Down, mnogo lakše. Pravilo BDSD kaže kada vidite da OL naspram vas blokira ka Centru morate da ga pratite i da i vi zakoračite paralelno sa LOS(Line of Scrimige). Kada razmislite kako OPTION u stvari funkcioniše, sa linijašima koji konstantno guraju ka sredini da bi nadigrali DE dovodeći ga u situaciju da se odluči koga će da napadne (FB ili QB), jasno vam je kako je ovo funkcionisalo protiv WISHBONE tog vremena. Ovaj pokret DE zaustavlja DIVE u OPTIONu, koji je osnova svakog OPTIONa i  on je motorna snaga ovog načina napada. Ukoliko bi FB u DIVE bio usmeren ka unutra ili bi QB zadržao loptu, DE bi posle BDSD bio dirktno ispred njih. Brzi OLB bi takoreći zaobilazili OL koji bi krenuli da ih blokiraju. Ukoliko DE ne mogu da izvedu BDSD onda ovaj sistem nije preporučljiv za vašu odbranu.
Ispostavilo se to da bi izveli sve gore napomenuto morali bi da nađete DE koji su visoki i koji su odlične atlete a ne velike i teške igrače koji bi završavali na DT. Još kada DE postavite pod uglom ka RB i QB dovodite ga u najbolju situaciju da napravi SACK. Uspeli ste da dobijete najbolje od oba sveta, sistem koji pravi pritisak sa 4 linijaša ali takođe izlazi na kraj sa WISHBONE koji su Oklahoma stejt i Majami često sretali. Ovo je razlog zašto timovi i dalje kao osnovu koriste 4-3, bilo da postavljaju OVER ili UNDER. Šematski može da parira mnogim stvarima.

ŠTA JE U STVARI OVER?

Uzmite vaše defanzivne linijaše i postavite ih u 5-3-1-5 tehnike, samo što u OVER postavci tehniku 3 postavljate na jačoj strani. Ovo pomera DL ka jakoj strani. Kod UNDER postavke DL je pomerena na slabu stranu a SLB igra na LOS ako je TE u postavci. U suprotnosti sa 3-4 formacijom tog vremena, DL u 4-3 ima zadatak da brinu samo o jednoj rupi odgovornosti, i njihov primarni zadatak je bio da što brže  prođu u BACKFIELD i da ne gube vreme čitajući blokove OL. Oni nisu tu da bi čuvali LB od blokova OL već da bi sami obarali. KAd bolje razmislite, DL koja čeka i čita blokove je mnogo sporija, tako da je kontrola jedne rupe bolja u pogledu agresivnosti, brzine kao i to da je dosta jednostavnija. Uz ovu agresivnu filozofiju igre vrlo često DL stantuje.
LB se postavljaju na nepokrivene rupe iza DL. U svojoj prvobitnoj formi sistem je kreiran da bude orjentisan LEVO/DESNO a ne JAKA/SLABA. To znači da OLB igraju na istoj strani terena bez obzira da li je ona jaka ili slabija. Desni OLB igra na desnoj strani bez obzira na sve, isto važi i za levu stranu. Isto tako, desni DE igra uvek na desnoj, levi na levoj. Ovo omogućava da se igrači naviknu na to da uvek sve gledaju iz iste pozicije i da se naviknu na iste tipove blokiranja.
Suštinska razlika između OVER i UNDER je u postavci DE i SLB/LOLB, zatim dva DT. U OVER postavci, DE na strani TE se postavlja šire u tehniku 9. U UNDER postavci isti DE ostaje u tehnici 5 a SAM/LOLB prilazi LOS u tehniku 9.
Setimo se da je u to vreme TE bio uglavnom bloker, posebno u OPTIONu, i zadatak mi je bio da očisti SS. Postavljanje DE u tehniku 9 sprečava TE da to uradi lako. U pas igri imati DE u toj poziciji sprečava TE da slobodno i lako krene u trčanje rute.
Unutrašnji linijaši igraju u tehnikama 1 i 3. Jedina razlika ove dve postavke je u tome da u OVER postavci oni se pomeraju u jaku stranu dok u UNDER postavci oni se pomeraju u slabu stranu. Ukoliko protivnik promeni poziciju TE i promeni jačinu svoje formacije sa leve na desnu stranu, DL se samo pomere u istu stranu kao i TE te od tuda i naziv SLIDE.OVER postavka - DE postavlja se u 9 na jakoj strani, sa LB koji pokrivaju nepokrivene rupe. ROLB, koje je ovde WILL, ima B rupu. MIKE je u 00 tehnici direktno napram C, ali pokriva A rupu na jakoj strani. LOLB je ovde SAM, postavlja se na C rupu. Svi LB se nalaze na dubini od 4,5-5 jardi.UNDER postavka - Primećujete da se linija pomerila kontra od TE. Ovde WILL je na slaboj strani bez obzira na sve, pokriva A rupu na slaboj strani. MIKE ima B rupu na jakoj strani. Takođe primećujete da sada postoje samo dve nepokrivene rupe tako da je ovo postavka koja je bolja protiv trčanja. SAM je uvek na strani TE. DE takođe će imati odlike jake i slabe strane a ne levo/desno. DE na slaboj strani u tehnici 5 često se naziva Bandit.

Danas postoji mnogo različitih načina na koji možete postavljati svoje igrače u zavisnosti od specifičnosti protivnika, šeme blokiranja, ali gore navedene su dve osnovne postavke u 4-3 formaciji. Alabama npr. postavlja DE u tehnike 6 i 4 kada su u OVER postavci. Sa ogromnim NG, kao što je Terens Kodi, koji može da pokrije obe A rupe i tako omogući da MIKE pokriva nekog od slabijih igrača. To je samo jedan od načina koji su podešavani tokom godina.
Još jedna odlika originalnog sistema je da DE imaju SPILL ulogu. Šta to u stvari znači? Kada DE imaju pomoć iza sebe bilo da su to LB ili neko od DB oni imaju zadatak da takoreći "prospu" tj. usmere igru ka svojoj pomoći. To u suštini znači da umesto da SQUEEZ tj "stisnu" OL (u osnovi uguratu OL naspram sebe i tako zatvoriti rupu ili usmeriti trčanje ka sredini formacije) treba da svojim telom zatvore rupu i da nateraju trkača da promeni rupu kroz koju trči ili da krene da zaobilazi formaciju tj. da trči ka spolja a to su mesta gde ih čekaju LB. SQUEEZ igrači trebaju da budu veći i jači. Manji, brži i agresivniji igrači su bolji za SPILL jer mogu lakše da okrenu svoje telo i usmere ga ka rupi odgovornosi i tako je zatvore i nateraju RB da ide ka spolja ka OLB koji bi trebalo da dođe oko DL i obori ga. Ovo je i dan danas princip u većini OVER i UNDER postavki.
Majami je u mnogome promenio svoju postavku od ove osnovne. Oni sada forsiraju tzv. EVEN ili "jednaku" postavku. To je nešto između OVER i UNDER. Umesto da se pomeraju ka TE ili suprotno od njega, u EVEN postavci DT i NG se postavljaju u tehniku 2, direktno naspram OG dok DE ostaju u tehnici 5. Niko više ne igra običnu postavku nego se te postavke jako često menjaju tokom utakmice u modernom fudbalu. Još da dodam ni UNC ni Majami nisu više u Levo/Desnoj orjentaciji OLB koju smo opisali u jednom deli dosadašnjeg teksta, oni sada igraju Jaka/Slaba. Kada odlučite da igrate UNDER kao vašu postavku za promenu obavezno je da imate većeg LB da igra SAM.
Džimi Džonson je iza OVER postavke igrao uglavnom Cover 1 i Cover 3. Iako je u poslednje vreme Cover 3 poprimio odlike kombinovane zone, na široj strani terane je obično Cover 4 dok je na užoj strani Cover 2, 1/4-1/4-1/2. Iako i UNC i Majami imaju u osnovi Džimijeve principe, oba tima odstupaju od pravila, pogotovo Majami koji je postao Cover 2 tim.

KOJA POSTAVKA JE BOLJA I KADA KOJU KORISTITI?

Postoje 3 nepokrivene rupe u OVER postavci, 2 u UNDER. Obe mogu da izađu na kraj sa pasom, ali UNDER je šematski bolji protiv formacija sa 1 ili 2 TE i 2 beka. Protiv I formacije, UNDER je bolji jer postoje samo 2 nepokrivene rupe o kojima treba brinuti a i SAM je na LOS što u suštini daje 5-2 izgled. UNDER postavlja sebe idealno u Cover 2 Man dok i OVER tome može da parira.
Protiv sve zastupljenijeg SPREAD napada, OVER je kao osnova bolja. Razlog je pre svega u tome što SAM u UNDER postavci treba da bude čudo od atlete, ali je u suštini viši i krupniji jer igra na LOS. Zamislite ga kao malo lakšeg DE koji mora da igra porotiv pasa. Ako bi morali da ga postavite protiv nekog Slot WR automatski napad ima osetnu prednost. Jedini igrač koji je u UNDER postavci predviđen da igra naspram WR je WILL koji je Safety tip igrača. U UNDER postavci SAM je predviđen da parira u pokrivanju pasa TE ili RB ali neki treneri ga i dalje tretiraju kao i WILLa.
Univerzitet Klemson uglavnom postavlja WILLa na WR i prelazi u Nickel paket. Ouburn, koji forsira OVER, retko menja LB iako je formacija sa 4 ili 5 WR. Oni imaju R/LOLB koji su kao S tako da oni na sebe preuzimaju pokrivanje WR.
Pogledajte sledeći primer:Ako sam postavio UNDER Cover 2, imam 4 izbora da branim ovu formaciju kada se RB postavi kao WR ili ga zameni WR.
1. Ostaviti Slota nepokrivenog;
2. Postaviti WILLa naspram WR i ostati u Cover 2. Ovo u suštini znači da je rupa koju je on pokrivao sada postala odgovornost MIKE, ili treba pozvati Stant na slaboj strani. Ako MIKE mora da pokriva 2 rupe to ga čini sporijim a Stant može biti provaljen;
3. Postaviti DE sa slabe strane naspram WR i ostaviti WILLa unutra;
4. Promeniti u Cover 1 i spustiti S na WR.

Ni jedna od gore navedenih opcija nije sjajna. Pogotovo ako su spoljni WR dobri a vaši CB trebaju pomoć S ili oni mogu da trče jako dobro iz formacija sa 1 bekom. Isti problem nastaje ako to isto urade i na drugoj strani.

ZAŠTO JE UNDER BOLJI PROTIV SISTEMA SA 2 BEKA, A OVER PROTIV SISTEMA SA 1 BEKOM?


Kada napad koji voli da trči vidi tri nepokrivene rupe oni počinju da balave! Zamislite POWER RUN, takvo trčanje može uzdrmati OVER postavku ako se izvede na strani gde je tehnika 3. Ogroman nepokriven prostor je između tehnike 3 i 9. ISO bi obično poništila MLB. Doduše nije sve u taktici već na terenu.
Ukoliko pak napad voli da trči široko u npr. C rupu u UNDER postavci uvek imamo DE koji se nalazi u toj rupi kao i pomoć od strane SAMa koji je odmah do njega naspram TE. Tu nema mnogo prostora za manevar. Ukoliko imate zver na poziciji DE na jakoj strani dešava se da ta rupa jednostavno nestane, ako ga pak udveoje OT i TE onda je tu neblokirani SAM da upropasti napadačku akciju. Nekada će njega blokirati FB ali potrebno je mnogo da bi stalno izbacivao SAM van igre.

Dakle ovo je bio Miami/UNC 4-3 sistem.

Američki fudbal na srpski način
« Last Edit: April 23, 2012, 08:02:01 pm by Polux »
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."