Author Topic: Wide 9  (Read 3489 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Polux

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 1911
    • View Profile
Wide 9
« on: April 21, 2012, 09:16:03 pm »
Wide 9


Odmah da napomenem da wide 9 nije vrsta odbrane, vec varijacija 4-3 odbrane, t.j. nacin na koji se DL pozicioniraju.

Wide 9 sema odbrane je postala popularna kroz Filu, koja je igrala ovu semu prosle sezone. Istu su prosle godine koristio Detroit kao i NYG, a godinama unazad i Titansi dok im je trener DL bio Jim Washburn. Takodje dosta timova koristi siroko postavljanje DE u pass situacijama.
Kada je Washburn dosao u Filu,  implementirao  je wide-9 technique u njihovu D line. A pored seme sa sobom je doveo i Jasona Babina koji je ovu njegovu “odbranu” i proslavio.

Cilj, svrha ove seme je izvrsiti pritisak/sack na QB, a ne slati igrace u blitz. Znaci da to odradi samo DL.
U principu to je klasicna 4-3 odbrana (over/under) u kojoj se DE pozicioniraju tako da igraju 9 tech.
9 tech podrazumeva pozicioniranje na spoljnje rame TE, ili par jardi u stranu od spoljnjeg ramena OT.
Obzirom da vecina timova koristi samo jednog TE i to na jacoj strani, malo je pogresno reci da RDE igra 9 tech, ali je poenta da se postavlja kao da igra tu tehniku.

To sve izgleda ovako:

Na ovoj slici vidimo Trent Cole-a koji stoji ispred igraca sa brojem 29 u odbrani File.


Ili Orakpo-a, koji je zaokruzen na ovoj slici.


Wide-9 postavlja DE izvan ofanzivnih teklova, sto znaci da ispred DE nece biti nikoga, te umesto da se guraju sa OT u pokusaju da stignu QB, sa 9 tech oni koriste brzinu i siroko polje da ih zaobidju, pa cak i na jakoj strani na kojoj igra i TE. Oba DE istovremeno igraju ovu tehniku.
Koriscenjem ove tehnike, DE se ostavlja 1 na 1 sa OT, bez mogucnosti da mu pomogne G koji stoji predaleko da bi pomogao u udvajanju. Na obe strane.

Washburn je promenio i stav DE koji izgleda drugacije nego klasican 3 point stance. Za ovu tehniku, u Fili, DE se postavljaju jako nisko, sa podignutom guzicom,  potpuno prebacenom tezinom na ruke i potpuno napeti, slicno kao sprinter pre starta trke. Poenta je eksplozivno se ispaliti i sto brze stici do QB. Sto im i omogucava odlican ugao koji proizilazi iz samog pozicioniranja na 9 tech.

Na sledecoj slici vidimo primer Cole-a i Babina koji demonstriraju taj izgled sprintera.


Pozicioniranje igraca (sa desna na levo) i gap zaduzenja (over postavka):
RDE igra 9-tech (stoga i ime) i njegova je rupa van tekla. B rupa je prazna, i za nju je najcesce odgovoran Will. Za A rupu je odgovoran NT. Druga A rupa nema coveka, za nju je najcesce odgovoran Mike. Na B rupi je DT. E sad, ako je TE tu, onda LDE igra sire od njega i brani D rupu, ali to nece biti ono klasicno branjenje, vec dok ide na QB ujedno pazi na RB. Znaci ostaje rupa izmedju TE i RT, koju bi trebalo da pokriva Sam.
Recimo, ako je I formacija i ocekuje se trcanje, moze da se spusti ili SS ili FS i da se promeni odgovornost ovima iza DL za rupe. Recimo, FS moze da dobije B rupu na desnoj strani odbrane, pa se onda svi pomeraju za jednu ulevo. Ili SS pa da ovi svi zadrze svoje, a njemu se da D rupa, i tako u krug. Sve zavisi od postavke napada. Uz to, ne sme se igrati stalno isto (kao i kod svake odbrane), jer ce napad vrlo brzo shvatiti sta pokusava odbrana da uradi.
To je ono sto je Fila uradila, dodelila je LB-ima zaduzenja za gapove. Te recimo da OLB pokriva D gap, on u Filinoj odbrani pokriva C gap.

Wide 9 se koristi najcesce kod ociglednih pas situacija. Teze je braniti trcanje jer je DE vec nakon dva koraka iza RB i ostavlja praznu C ili D rupu.
Igranje ove odbrane nema smisla ako tim nema potreban personal koji ce uspesno odigrati zamisljeno.
Osnovno je imati dva brza i super atletska DE koji poseduju dobru tehniku.
Zatim odlican MLB, koji nije klasican MLB, jer ne treba (samo) da poseduje brzinu, velicinu i snagu, vec “instincts, block shedding, and tackling technique” i pre navedenih skilova (sto je Fila resila dovodjenjem DeMeco Ryans-a).
Takodje jako je bitno da tim poseduje i odlicne DB za pass coverage.

Jos jedna stvar koja moze da bude jako bitna za igranje ove odbrane je koliko koraka QB ide unazad nakon snepa. Sto dalje ide (5 ili 7 koraka) lakse je DE da ga uhvate jer imaju bolji ugao, prakticno samo trce pravo.

Da ne davim ja vise, pogledajte dva klipa koja odlicno opisuju koriscenje ove tehnike u odbrani.Billick 101: Wide 9
"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."