Author Topic: 46 defense  (Read 8937 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Polux

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 1911
    • View Profile
46 defense
« on: April 21, 2012, 09:14:14 pm »
46 defense

“Blitz is defined as a sudden, savage attack..
It is indeed all of this.
Send more defenders than the offense has blockers to absorb.
From the left side,
From the right side,
From up the middle they come.
All with blood in their eye.
All with one idea.
Get the quarterback.
Get “The Man.”

Ova odbrana znana i kao “Monsters of the Midway”, je u potpunom smislu pritisak, pritisak i samo pritisak na QB. Za njenog tvorca Buddy Ryan-a, bila je i vise od toga. On je slao 6 igraca u blitz, skoro svaki napad, osim onda kada ih je slao 7 ili 8. Super agresivna i destruktivna odbrana. U jednoj sezoni Houston Oilers-a, Ryanova odbrana je izbacila iz igre 9 startnih QB-ova zbog povreda koje su im naneli. I pored svega ovoga, 46 defense je danas vrlo malo zastupljena u AF. Iako se treneri odbrane kunu u QB pressure, opet ne koriste ovu za to dizajniranu odbranu. Zasto? Sta je to sto je od Bears-a napravilo cuvenu odbranu, a nije opstalo vremenom?!

46 def od igrackog kadra potrebuje, 4DL, 3LB i 4DB. Znaci isto kao i osnovna 4-3 odbrana, iz koje je i nastala. Obzirom da se u AF kao naziv odbrane koristi broj igraca u DL i LB, to ovde nije slucaj. 46 nije 4-6 front (4DL i 6LB), vec je to bio broj dresa startnog SS Bearsa (Doug Plank-a), kada je tvorac ove odbrane, DC Bears-a Buddy Ryan, uveo kao sistem odbrane. 46 je varijanta 4-3 odbrane sa “eight in the box and six men on the line”. Osmisljena je 80-tih godina. Kao sto je  receno, danas se retko koristi kao osnovna odbrana, t.j. koristila se, i koristi, pretezno u timovima koje su trenirali njegovi sinovi Rex Ryan i Rob Ryan. I ove sezone je osnovna odbrana NYJ, mada je i oni sve cesce koriste samo kao jednu od sema u svom Multiple front-u. Danas je za “changeup front” koriste  Dallas, Houston i Baltimore-a, a ima vrlo jak uticaj na defanzivne seme Tennessee-ja, Minnesota-e, Philadelphia-e i St. Louis-a.

46 odbrana je u ono vreme bila vrlo inovativna sa unikatnim defensive front-om. Sam Bill Walsh je rekao da je 46 odbrana najvaznija inovacija u odbrani u poslednjih 25 godina. 46 odbrana je dizajnirana da  napravi pritisak i da stvori konfuziju u OL, a posebno kod QB. Hiper agresivna varijanta osnovne 4-3 odbrane. Zbog toga se vecina slaze da je 46 izuzetna pass rushing odbrana. Sto je i tacno. Ali, ova odbrana apsolutno unistava igru trcanjem.Ryan je stavio 3 monster lineman-a nasuprot trojici interior offensive linemen-a. Jedan od njih – NT, je pozicioniran tacno naspram centra, a dva odlicna end/tackle-a su pozicionirana za 3-technique, naspurot oba G. Ova tackle-nose-tackle kombinacija je poznata kao “TNT front”. Ako linija i ne uspe da izvede prodor kroz OL, oni u svakom slucaju okupiraju tu trojicu OL, sprecavajuci ih da sprovedu svoja osnovna blok zaduzenja (pulling, trapping, kao i sam pass protection), te na taj nacin sacuvaju second-line defenders od njihovog bloka, kako bi oni bili slobodni da pokupe sve sto prodje. Takodje, weak side DE se pomera za korak dva outside od levog OT, ostavljajuci ga “on an island” kada pokusa da blokira pass rush.
Druga kljucna stvar ove odbrane je da oba OLB igraju zajedno na strong strani terena. Pozicioniraju se 1-3 yrd od linije skrimidza iza defanzivnih linijasa i nazivaju se “Jack” i “Charley”.
Primarna taktika ove odbrane je poslati 5-8 igraca u rush, svakog down-a, bilo da uhvate QB ili da onemoguce run play, pritom spustajuci ostale igraca u cover (a koji su do tada simulirali da ce ici u blitz) za zastitu od pasa (slicno 3-4 zone blitz odbrani).
Sledeca bitna stvar za sprovodjenje ove odbrane je angazovanje CB koji umeju da igraju man-free i bump and run coverage. Bump and run coverage onemogucava QB da i za to malo vremena koje ima, baci pas ka WR.
Sredinom 80-tih sve je bilo moguce, samo ne trcanje kroz ovu odbranu i sa takvim igrackim kadrom.
Timovi koji su igrali protiv njih bili su prinudjeni da sve vise bacaju.
A kada su igrali pasom, morali su da racunaju na nevidjen pritisak from anywhere and everywhere.
U vecini slucajeva SS se podizao da igra kao LB. Ali Ryan je dosta mixovao u svom 46 frontu, pa je cesto zamenjivao pozicije sejftijima i ofanzivnim LB.
Kljuc ove odbrane bio je u kvalitetu igraca koje je Ryan imao u timu. Kao sto smo rekli, Bearsi su imali strasan sastav. Nije bilo slabog mesta u timu.
Ali, kako je vreme prolazilo timovi su poceli da eksploatisu najvecu slabost ove odbrane, nedovoljno zasticen secondary. Ako su ofanzivni linijasi u stanju da dovoljno dugo odrze QB u pocekt-u da on ispali jedan brz pas, pre nego sto ga defanzivci stignu, onda je odbrana u problemu da sacuva dodavanje. WCO napad je bio smrt za ovu odbranu. Cak i u vreme najvece slave i uspeha, odbrana Bears-a je dozvoljavala visok procenat yards-per-completion. Ryan je i dalje imao uspeha sa ovom odbranom, ali kako je vreme prolazilo, 46 je postala preveliki rizik da bi bila osnovna every down odbrana.
Svaka 4-3 sema koja ima 8 igraca u boxu i koja pozicionira igrace trazeci pass-rushing mismatches, pod uticajem je Buddy Ryan-ove filozofije. Medjutim iako je postala samo jedna od sema koje se koriste za hard pass rush, i dalje je uzivanje posmatrati ovako atraktivnu odbranu.

"Не бојим се од вражјег кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега..."