Nesto sam gledao na internetu u vezi obe Koreje (ne gledam TV, pa sam morao da guglam
), uzmem da procitam podatke o J.Koreji i kad se nisam slogirao.
J.Koreja uopste nije velika zemlja, ima povrsinu kao Srbija i Crna Gora zajedno, ali u njoj zivi cak 51.6 miliona stanovnika. Uopste nisam znao za ovo.
Glavni grad Seul ima oko 10 miliona stanovnika, medjutim Seul metropolitan area ima preko 25 miliona stanovnika.
Znaci bukvalno pola J.Koreje zivi u ili neposredno oko Seula. U Seulu zivi 16.000 ljudi na kilometru kvadratnom (u Beogradu malo vise od 3.000).
Bruto proizvod J.Koreje je 12-ti na celom svetu. Ni to nisam znao.
Onda mi bilo zanimljivo da vidim koje zemlje su najgusce naseljene na svetu i nadjem podatak da u Bangladesu, koji je manji od dve Srbije (tacnije velik je kao Srbija i BiH zajedno), dakle na tolikoj teritoriji zivi 165,294,000 stanovnika. Pa tacno kad u nesvest nisam pao.
Kao prvo, mislio sam da je Banglades barem deset puta veci, a kao drugo kako je uopste moguce da na tom prostoru stane toliko ljudi?
Ipak oni nisu najgusce naseljena oblast na svetu. Broj jedan je Makao: na 33 kilometra kvadratna zivi 659 hiljada ljudi. Znaci cela Crna Gora na 6x6 km.
Ludilo.