Ovo za kriterijume je jadna od najvecih zabluda i gluposti. Generalizovati tako stvari je apsurdno u najmanju ruku. Koliko ti treba da ucis za neki predmet zavisi jedino od profesora tih predmeta, tacnije, koliko oni zahtevaju da se zna i na koji nacin i koliko uspesno ti prenose to znanje. Samim tim, reci da svi na Megatrendu recimo traze manje, od svih profesora na drzavnom fakultetu je nebulozno. Bilo je jednako onih koji su trazili manje na oba moja faksa, a isto tako i onih koji su trazili vise.
Razlika je sto ce na drzavnom da ti uzmu pare, koje nece uloziti u fakultet, pa ce biti situacija kao meni, da ima previse studenata za kabinet, pa ce ti onda reci kako njima po generaciji prodje toliko i toliko ljudi u drugu godinu, a da njih dvoje diplomira u roku. Naravno, kada se takve stvari ponavljaju iz godine u godinu, ne padne im na pamet da nesto ne valja sa nacinom funkcionisanja te katedre (ako ne celog fakulteta) vec su uvek i iskljucivo studenti lenji. Uvek nekako isti procenat. Terace te da ucis napamet, kako njima odgovara i da budes poslusan da bi prosao, jer moras im ici niz dlaku.
Sa druge strane, na privatnom ce te odraditi za pare, ali upravo iz predrasuda kojih su svesni, oni ce ti i obezbediti opremu i uslove za studiranje. Ako zelis, mozes da naucis, jer pored sprdacina kojima se reklamiraju na TV-u po pitanju asistenata i sl., ima i vise nego dobrih i kompetentnih profesora.
U celoj prici oko faksova, meni najvise bolonjski sistem smeta. Gledam koliko je postalo bitno dolazenje na predavanja, da te profesor zna, da pricas sa njim...sve one stvari koje ne bi trebalo da budu bitne ukoliko ti posedujes znanje. Npr., ode student koji sedi na predavanju i zna prosecno, dobice 10, jer je bio redovan i radio kolokvijume i sl. Totalno neobjektivno. Sa druge strane, neko ko nije dolazio dobice 7-8 maks, jer nije bio na predavanjima. OK, treba onaj sto je dolazio da ima neki plus, jasno, ali zasto smanjiti ocenu coveku, koji mozda nije smatrao da mu treba to predavanje, dosao, znao sve? Nije poslusan, ne valja to...nema veze sto je on uzeo i naucio sta je trebalo, sto je zapravo i cilj, zar ne? Sta njih ima da interesuje na koji nacin je on ucio. To je deo koji mene brine. Svi ce imati takvi dobre ocene, a sutra nece umeti dupe da izbrisu, jer ne znaju sami, nije im rekao profesor sta i kako.