Vujaklija kaže da su rituali svi običaji vezani za neki čin, po tačno utvrđenom redu.
Gde si našao ovo? Naterao si me da posle jedno 20 godina otvorim Vujakliju (štampa iz 1954 god) i potražim "prevod" i nisam baš oduševljen, kao ni sa online
Vujaklijom ova tvoja Vujaklija ima bolje objašenje ali ako bi mene pitao onako iz glave da dam definiciju teško da bi to moglo proći bez reči "smisao" tj "besmisao" odnosno oni koji nesveno pokreću običaje čine određene stvari koje su primerene i potrebne u datom trenutku dok već oni koji preuzimaju takav model nemaju pojma zašto rade to što rade već samo rade kao mazge.
Primer, ako je godina 1780 i nema struje, i obična raja nema za sveće da im gore stalno, onda je skroz ok da kada je slava da taj dan sveće obasjavaju kuću ceo dan. Ima smisla, poseban dan. Međutim ako je godina 2020 i ako ti u stanu upališ sveću na dan slave i mačka obori tu sveću i ta sveća izazove požar i od toga požara devojčica od 15 godina izgori i na kraju ta devojčica umre od sepse u najgorim mukama onda se vrlo lako može doći do zaključka koliko je taj običaj ne samo besmislen nego može biti i destruktivan. Ok, extreman primer se dogodio ali poenta je jasna.
Dok je bila živa moja baba je sprovodila sve one debilne rituale za Božić najviše, što je mene naravno dovodilo do potpunog ludila, a nju je dovodilo do ludila što sam ja neozbiljan po tom pitanju, ja kažem ajde mi objasni šta ti to sve radiš i kakvo sve to značenje u stvari ima da bi mi ona odgovorila da nema pojma da je tako radio njen deda i da ona isto tako radi. E to su ti rituali i običaji, besmisao u prostoru i vremenu. A ono što ima smisla e to je praksa
P.S. ovo je još i dobro kako je bilo pre par meseci, obavezan crni flor, pun minut ćutanja za sve žrtve covida, svi ti rituali dok se obave pred meč, kasnio početak meča između 2 i 3 minuta mesecima. Pre neki dan meč Lester-Bredford sudija sviro početak, pola ljudi kleklo pola ljudi krenulo za loptom a ja se u sebi mislim pa čekajte ljudi pa ne može tako, pa mora prvo da se klekne zna se šta je fudbal i kako se igra