Gile, jel vi to prelazite sa kapitalizma na socijalizam?
Slušam je [od 3:45] i prvo što mi pada na pamet jeste SPS i ono što oni pričaju u različitim formama poslednjih 30 godina
Bernie Sanders je izgubio takmicenje za kandidata Demokrata samo zato sto je iz vrha Demokratske stranke odluceno da ce kandidat biti Hilari, pa su ucinili sve da ga sabotiraju, a da ona izbije u prvi plan.
Wikileaks je objavio preko 10.000 email-ova izmedju osoba koje su radile na rusenju Sandersa iz redova njegove stranke.
Nakon toga je izbio veliki skandal, pa se sa mesta predsednika DNC povukla Schultzova, ali je Hilari ostala netaknuta i nastavila je kampanju kao da se nista nije desilo.
Bernie je najveci moguci levicar koji postoji, zagovarao je social-demokratske stavove i socijalnu politiku, nesto sto je ovde u medijima pretstavljano kao jeres i blud nezamislivih razmera. Tada su mu se svi vidjeniji komentatori i voditelji smejali iako je vec tada osvojio ogroman broj glasova i pretio da pretekne Hilari u kandidaturi za predstavnika DS. Glavna "mana" mu je bila sto je star i u godinama, pa su mu zameriali kako ne zna sta radi. Svoju politiku je Bernie nazvao progressive, a njegovi protivnici su govorili da zeli da prepise ruske zakone u americki sistem.
Nista gore nema u US nego kada te neko optuzi da zelis da uradis nesto sto lici na ruske stavove i ideje.
LM, Alexandria je ocigledno dobro naucila lekciju kroz koju je prosao Bernie.
Ima istu politiku, ako ne i jos socijalniju od njegove. Mlada je, lepa, skolovana i dobra je u debatama. Gradjani je ocigledno biraju, ali sam siguran da ce establisment Demokrata ponovo uciniti sve da se njena politika marginalizuje i gurne u drugi plan.
Dosta je politicara izbilo u prvi plan koji nisu deo korporativne amerike i politickog establismenta. Najpoznatiji je svakako Tramp, zatim Sanders, pa sada Alexandria. Ima ih jos nekoliko koji se probijaju bez podrske svojih partija.
Puno toga se menja u americkom drustvu. Razlike su vece nego ikada.
Ja mogu na ovu temu da iznesem svoj stav i vidjenje cele situacije, a zanima me i sta Mladenko misli o tome, obzirom da on zivi na NE gde je sve drugacije nego ovde na jugoistoku.