aj sad ja tebi da vratim... definiši uspeh, po tvojoj skali.
amerika je primer kako ovaj trenutni kapitalistički sistem ne vredi ni paru, osim ako nisi u 1%.
kuba je primer kako inat može da vozi zemlju u beskrajno siromaštvo... nije uspeh ali još uvek nije ni kraj eksperimenta
Pablo je pomenuo uspeh pa me zanimalo na šta je mislio. Kada se porede tako kompleksne stvari, mislim da je pametnije gledati globalnu sliku a ne samo određene delove.
I samo poređenje kapitalizma sa socijalizmom je vrlo nezahvalno jer su to dve vrlo različite stvari. Kapitalizam je ekonomski sistem a socijalizam je mnogo kompleksniji i pokriva više sfera života.
Pošto si ti atletičar evo komparacije sa tim sportom.
Ako je kapitalizam sprint onda je socijalizam dekatlon. Kapitalizam će da se hvali kako je najbrži na 100-400m i biće u pravu, socijalizam će da izgubi tu trku u 10/10 slučajeva. Ali zato će socijalizam da pobedi u svim ostalim disciplinama.
Zatim će kapitalizam da se hvali kako je najbolji u sprintu a ostale discipline neće ni da spomene jer je tu katastrofalan. I onda će neki Pablo da to gleda nekritički i da kaže - da, kapitalizam je najbolji u sprintu, kada je poslednji put socijalizam pobedio u sprintu?.
Kapitalizam ima za cilj samo jedno - akumulaciju kapitala. Ako je to definicija uspeha onda čestitam, kapitalizam je bolji. Ako je cilj imati što manje beskućnika - onda SAD gube tu bitku od Kube. Ali da se vratim na početak, mislim da je pametnije gledati globalnu sliku a ne samo određene delove.
Ja se trudim da ne budem isključiv po pitanju kapitalizam vs socijalizam. Svaki sistem može da ponudi dobre stvari. Problem je kako kontrolisati sistem. Džaba ti socijalizam ako će zemljom da upravlja neki Staljin.
Problemi u svetu nisu isti, često nisu vezani za kapitalizam i socijalizam.
Amerika ima neke svoje unutrašnje probleme, ali u mnogim državama problem je baš Amerika. Skoro da nema države u Centralnoj i Južnoj Americi gde nisu izveli državni udar. A da ne govorimo o katastrofalnom uticaju na neke države zbog američkog rata protiv droge.
U teoriji stripova o superherojima, Amerika je superheroj koji ide po svetu i rešava nepravde. U praksi, ova Amerika je onaj superheroj iz serije The Boys, znači loš Superman sa dobrim PR-om. Lokalni siledžija na globalnom nivou.