Tesko je danas gotiviti nekad omiljeni AFC tim, Pitsburg, sa svojim Clarkovima, Rapistima i sl. Ali generalno ta prica o navlacenju za njih vazi koliko i za svaki high profile tim-postoji ali nije drasticno niti menja ishod. Istorijske polemike o Sijetlu sa PI i prvim TD i sl su najblaze receno preduvane, a po mom vidjenju i neistinite.
Sto se zadnje utakmice tice, taj zadnji scoring drive najbolje opisuje prosecno sudjenje u NFLu. Prvo nesudjen DPI na valjda Hernandezu, onda nakon prvog downa vracen poklon u nesudjenju jednog od smesnijih off holdinga koje sam ikad video, i na kraju gaf sa Gronkom. Drago mi je da si to napisao, jer je to i poenta-ako ekipa za ekranima odozgo nije mogla punih 40 sekundi (ne secas se lepo, Brejdi je drzao challenge u igri do kraja) da se potvrdno izjasni za challenge, kako onda za sudije u live akciji u toj situaciji reci da su nesto namerno i pristrasno presudili ? Bilo je tesno, i brzo.
Ne ide ni da pricamo o tendencijama NFL-a kao navlacenju za jedan tim. DPI se obicno sudi i za sitan kontakt kad odbrambeni igrac ne gleda loptu i trci uporedo uz aut liniju, ili znacajno omete putanju ili ruke hvataca. Kada lopta putuje i oba igraca je gledaju, mnogo vise grubosti se dozvoljava.
Tek ne ide da pricamo o potezu Polamalua, iz vise razloga, ono prosto ne moze da se sudi. Bilo je potrebno 3 ugla i ozbiljan zoom da bi mi videli da je namerno sutnuo loptu, koji sudija ima to oko sokolovo da u onoj guzvi to vidi, i ta jaja da presudi da je neko u toj guzvi nesto ucinio namerno ?
I uopste, tolika prica o sudjenju smara, uvek je neko ostecen, gomilu stvari i ne vidimo na svakoj tekmi. Ako nije ocigledna i krupna greska-prica smara.