Sutra je festival Kraft piva u Banovini. Ja bio do Komitet taprooma na zagrevanju. Rekoše mi da očekuju veliku posećenost festivala za vikend.
Da, prošle godine je bilo odlično koliko se sećam. Maltene jedini festival u Nišu gde dođe dosta pivara sa širokim asortimanom piva. U poređenju sa standardnim izborom, a to su Ministarstvo, Berta, od skoro i Komitet, što je značajno manje od ovoga...
Prošle nedelje bio na ATM u Budimpešti i pio Edelwieiss pšenično sa točilice. Sasvim korektno pivo, ne toliko jakog tela, ali finog završetka koji potvrđuje da se zaista radi o pšeničnom pivu.
Ako se dobro sećam, jednom sam ga pio u Grčkoj... Mislim da je austrijsko i da je bilo korektno.
Letos pio pšeničnu Alfu. Prvi put sam video da se limenke piva drže kontra. Verovatno zbog taloga koji nisu uspeli da eliminišu kroz proizvodnju. Što se mene tiče, u rangu je sa ostalim grčkim pivima: ako nisi poneo neko iz Srbije, moraćeš da se zadovoljiš njima.
Ne eliminiše se talog, taj kvaščani šmek (koji baci onu bananu u ukusu) i nefiltriranost je karakteristika hefeweiss piva (nemačka pšenična). To im je fora da bi faktički malo promućkao limenku i poterao taj talog na sipanje.
A ovo drugo... Mamos, Alfa, Nymfi, Mythos, pa i Eza (obe vrste) na keca pre bilo kog našeg. Fix, Pils Hellas uz božpomozi, ali ne mora, a Trojan nikako. E da, i grčki Amstel.