Kao prvo, ne slazem se sa tim da je Erdogan sam organizovao puc.
Kao drugo, cela akcija je izvedena izuzetno traljavo i amaterski i od starta je bila osudjena na neuspeh, bez podrske bilo koga iz opozicije, nije obezbedjeno ucesce tri najvaznija komandanta (kopnene snage, mornarica, avijacija), nisu obezbedili da odredjene strukture javnih/tajnih sluzbi budu na njihovoj strani, zauzimanje televizije je, u najmanju ruku, bilo smejurija, specijalne snage nisu angazovane za tzv. prednapad, odnosno za obezbedjivanje uslova za uspesno izvodjenje prvih trenutaka akcije, izostalo je pocetno iznenadjenje koje je krucijalno u ovim situacijama, Erdogan nije bio pod kontrolom, tenkovske jedinice nisu koriscene na predvidjen nacin, itd, da ne nabrajam.
Kao trece, u drzavi takve operativne i strateske vaznosti za NATO, ne postoji ni jedan promil sanse da se bilo sta desi bez znanja i odobrenja ambasadora Amerike.
Moje misljenje je da je ovo bila klasicna pokazna vezba sa ciljem da se pokaze sta stvarno moze da se desi, a posledicno i da se Erdogan primiri, da se nacija podeli, da se pregovaracke pozicije sa EU oslabe, da se vojska Turske diskredituje, itd... Puno je mogucih motiva.
Ne treba potpuno anulirati ni moguce ucesce Rusije u svemu ovome, kao ni dogovor velikih sila (USA, RUS, GER) ako su postigli saglasnost oko ostvarivanja odredjenih ciljeva.
Procene su da ce najveca zarista u bliskoj buducnosti biti upravo u regionu Turske, Kavkaza i bliskog istoka, pa je normalno da veliki igraci zele da postave svoje (poslusne i odgovorne) ljude za predstojece dogadjaje. Erdogan je sam sebe izbacio iz igre svojim ponasanjem u poslednjih par godina.
Zbog svega navedenog, gotovo sigurno mogu da tvrdim da on nije organizovao ovaj puc.