Sad, da li sam naivan ili ne...moguce. Totalno je moguce. Zeznuo sam se na primer u proceni oko Ukrajine u pocetku (umalo se nisam posvadjao ovde sa nekim amerima tvrdeci da Putin nece ici na Kijev, nego da ce uci samo u Dombas, to je bilo jedno dva dana pre 24. februara)
Medjutim, skoro 18 godina sam se bavio medjunarodnom politikom, bice skoro 20 godina kako se bakcem sa Amerima. Naivan ili ne, nagledao sam se svega i svacega za ovo vreme.
Mi jednostavno, kao nacija, nemamo potpunu sliku koliki uticaj na svetsku politicku scenu (sto otvoreno, sto iza kulisa) imaju SAD.
Verovatno zato sto jos uvek vucemo recidive iz proslosti kada smo mi bili "nesto" krajem 60-tih, cele 70-te...Ameri i Rusi nisu mogili ocima da nas vide u UN tada jer su znali da skoro vise od pola UN zemalja ceka da vidi kako ce Jugoslavija da glasa, pa da onda oni isto tako glasaju.
Sta se desilo 20 godina kasnije. Mi smo sada bili u ulozi tih "drugih zemalja" i imali instrukciju da cekamo da vidimo kako EU glasa pa onda dizi ruku kao i oni.
Za to vreme Ameri pobedjuju u hladnom ratu, prosiruju svoji i onako veliki uticaj i stavljaju u potcinjeni polozaj pola planete.
Putin sada pokusava da spasi sto se spasti moze, ali cemo tek videti sta ce iz toga da izadje. Kinezi nece nikada otvoreno nista uraditi protiv Amera (to pouzdano znam...ove baloncice sto su poslali, sto grade enormnu mornaricu i usavrsavaju avijaciju...sve je to samo pumpanje misica). Prodali su dupe Amerima odavno, videli su kako je lepo da se ima para i nece se tako lako odreci toga. Tajvan je tu, ali vise za unutrasnju upotrebu jednima i drugima. Indija ima problem da prehrani svojih sada preko milijadu ljudi i pokusava da sto vise odlozi jedno 200 trenutno pritajenih verskih i nacionalnih sukoba, plus im Pakistan dise za vratom....Erdogan sanja o nekom novom Otomanskom carstvu koje moze dobiti jedino ako krene da se siba sa pola Evrope. Niko lud to nece dozvoliti, posebno Ameri kojima je potrebna Turska kao zemaljski nosac aviona i nuklearnih raketa (trenutno ih tamo ima barem 50 sa taktickim nulearnim glavama).
Medjutim, u celoj toj prici ekonomska i vojna moc je ona koja ce na kraju da ima odlucujucu ulogu. Tu amerima niko ne moze nista. Pa kada bi se samo Kalifornija izvukla i posmatrala kao nezavisna celina bila bi peta ili sesta ekonomska sila na svetu.
Sta mislite koliko bi trajao rat u Ukrajini da su Ameri umesto Rusa napali Ukrajinu? Nemoj samo da mi sad spominjete Avganistan i bezaniju odatle....to je bila politicka odluka doneta na precac bez konsultacije sa vojnim rukovodstvom. Dok su bili ozbiljni, Ameri su drzali pod kontrolom situaciju cak i u zemlji gde ni jedan drugi okupator nije uspevao u tome. Kako, pa parama, naravno. Pricao mi covek koji je proveo godinu dana tamo da mu je jedini posao bio da jednom mesecno ide na sastanak sa Talibanima i odnese im dve torbe sa parama. Nije mi nikada rekao koliko tacno, samo je rekao da nikada nije bilo ispod miliona...MILION $!!! i to samo u njegovom reonu odgovornosti. Koliko je islo para drugim "poglavicama" u drugim regionima djavo ce ga znati. Nemoj da spominjete ni Vijetnam...totalno drugo vreme, sa drugom politickom situacijom. Ameri da su napali Ukrajinu, primenili bi verovatno slican scenario kao u Iraku na primer....sprzili sve sto se krece ili im sumnjivo (zabole njih za medjunarodno pravo i za civilne i materijalne zrtve, jer znaju da im tu niko nista ne moze, ni politicki ni vojno) usli bi posle sa trupama do Dnjepra na primer i izazvali usput puc u Kijevu. Onog momenta kada Ameri zaista budu hteli da Erdogan prdne u cabar, to ce se desit. Za sada im odgovara ovakav kakav je. Muti vodu, misli da je u kontroli necega, medjutim, ne shvata da ustvari radi ono sto se poklapa sa americkim dugorocnim planovima u regionu.
Sto bi rekli ovi lokalni ovde, mojih 2 centa.
A da sam naivan sigurno jesam, jer da nisam, ne bih sad radio u skoli vec bih leskario u nekoj vili sa bazenom i poslugom