4. runda - Miles Burris, OLB, San Diego StateJedan od igraca koji je cesto bio povezivan sa Raiders-ima i jedan od LBs kojeg sam zeleo da OAK pokupi. Izuzetno agilan i spretan, radnik na terenu i van njega, posvecen fudbalu, vodja tima i ljubimac publike. Ne bi trebalo dugo da prodje pre nego ga i Raidernation zavoli. Igrac kakvog zelite u timu, kida na terenu i pravi je motivator. Odgovara "hibridnoj" odbrani koju Allen najavljuje i igrac je tipa Clay Matthews. Veoma sam zadovoljan ovim pick-om. Tim je dobio potencijalnog starter-a u pojedinim odbrambenim varijantama, "glasnog" igraca koji bi mogao da potpali i McClain-a i igraca koji bi mogao i u ST da doprinese. Ima iskustva u svim mogucim odbranama, jer je SDSU svasta igrao. Ostaje da se vidi kakav ce biti u coverage-u i protiv trcanja, ali mislim da mu to ni nece biti zadatak u timu.
Combine: http://www.nfl.com/videos/nfl-combine/09000d5d827c64c8/2012-Combine-workout-Miles-Burris5. runda - Jack Crawford, DE, Penn StatePrimetio sam ga na Seniro Bowl-u i jos tada su govorili koliko ovaj momak ima potencijala i kako bi neko mogao da se usreci sa njim. Englez je i bavi se AF-om tek od 2005. ali svi se slazu da je svake godine postajao sve bolji i bolji i da ce se taj trend nastaviti. Solidan je pass rusher, ali mnoge iznenadjuje da dobro cita i trcanje. Depth na DE sada izgleda jos bolje (Shaughnessy se vraca nakon povrede) i uz dobar rad Crawford ce svakako napredovati. Raiders-i su bili zainteresovani za njega i pricali sa njim tokom Senior Bowl-a, a mislim da su ga doveli i na trening. Ono sto je zanimljivo, dok je ziveo u Engleskoj nije mnogo znao o AF-u, ali jeste jednu stvar: da postoje Oakland Raiders-i, jer su najpopularniji tim u Londonu
Combine: http://www.nfl.com/videos/nfl-combine/09000d5d827c9bb8/2012-Combine-workout-Jack-Crawford5. runda - Juron Criner, WR, ArizonaDa su ostali sa 5. pick-ova, ne bi mi se svideo ovaj potez, jer WR mi nije delovao kao top 5 potreba (DT, DE, dva LB i OL su bili moja zelja). Na draft-u sam hteo da izbegnu WR, TE, RB i QB. DB bih prihvatio da je zaista dobar igrac na tom mestu biran. Medjutim nakon trade-down-a, OAK je pokupio jos jedan pick (7. runda) i draft-ovanje Criner-a mi je bio dobar potez. I njega sam primetio na Senior Bowl-u i bio je dobar u drill-ovima, pa i uospte na treninzima. Ima sigurne ruke, veliko iskustvo (brojke su mu zavidne, mislim 32 TDs skoro 3K jardi i 200+ hvatanja za 3 godine) i odlicno se pozicionira za hvatanje lopte. Mana mu je brzina (rekoh vec, trcao 4.69) i sto nema neku separaciju od DBs. Medjutim, na filmu - ja to nesto ne vidim. Uvek nekako uspeva da se domogne lopte i ako je u njegovoj blizini, velike su sanse da ce je i uhvatiti. I za njega se znalo pre draft-a da su Raiders-i zainteresovani. Svidja mi se ovaj izbor.
Combine: http://www.nfl.com/videos/nfl-combine/09000d5d827c5ddd/2012-Combine-workout-Juron-Criner6. runda - Christo Bilukidi, DT, Georgia StateIzuzetno zanimljiv igrac, o kojem sam nesto igrom slucaja i znao - jer su Raiders-i bili zainteresovani za njega jos pre draft-a, takodje!
Bilukidi je prvi igrac u istoriji Georgia State-a koji je draft-ovan (nemaju dugo AF program). Igrao je u jako losoj konkurenciji, ali sto rece McKenzie: "Iako je losa konkurecija, zanima nas da li je dominirao?" I to jeste. Christo je bio nezaustavljiv. Da nije otisao u NFL, bio bi medju top prospektima na CFL draft-u
Izuzetan atleta, kao i ranije spomenuti Crawford, i nije Amerikanac (takodje kao Crawford). Rodjen je u Angoli, ziveo je u Francuskoj, Brazilu i u Kanadi do sada. Govori i francuski
Zanimljiv igrac, koji ce imati vremena da nabaci jos mase, napreduje u svojoj igri i eventualno se domogne 53 roster-a.
(pesma je objasnila
)
7. runda - Nathan Stupar, LB, Penn StateIgrac o kojem najmanje znam. Citao sam jednom njegovu analizu jer sam tog dana gledao koje bi LBs Raiders-i mogli da pokupe, ali nisam nista specijalno zapamtio u vezi sa njim (sto ne znaci da je los igrac, naravno). Nije bio starter na Penn State-u, ali je dosta igrao i bio je treci obarac ove sezone u timu. Igrao je u sva 4 STs i tu ce naci mesto i u Raiders-ima. Planiraju da ga koriste kao MLB/ILB, tako da je McClain dobio jos konkurencije. Dolazi sa PSU tako da verujem da ima, u najmanju ruku, solidnu tehniku i dobar je u coverage-u, koliko sam shvatio. Sto je jako potrebno OAK koji nemaju valjanog LB da cuva TE ukoliko zatreba. Solidan igrac, koji ni po cemu ne odskace od ostalih, ali timu su i takvi potrebni. Radilice. Burazer mu je Johnatan Stupar (TE Bills-a), a stric (odn. ujak ili teca) mu je bivsi QB Raiders-a Jeff Hostetler
Combine: http://www.nfl.com/videos/nfl-combine/09000d5d827d4243/2012-Combine-workout-Nathan-StuparOcena draftaOvaj draft predstavlja novu eru u Raiders-ima, i jako je bilo cudno pratiti sta se sve desava. Navikli smo na sumanute trade-ove, HWS igrace, reach-ove i svasta jos cudno za vreme Al Davis-a. Ali isto tako, mora se odati priznanje i da su Raiders-i bili jedan od timova koji su imali najbolje draft-ove u nizim rundama u poslednje vreme.
Ali, McKenzie je sad na celu tima, i odmah se vide drugacije tendencije: pokupljeni su igraci koji nemaju mrlje u biografiji, sa jakim karakterom, koji su na neki nacin bili vodje timova. Atlete koji su se bavili vecim brojem sportova (pretezno basketom), porodicni ljudi, okrenuti svojim prijateljima i saigracima. Igraci koji su zeljni znanja, imaju potencijal da napreduju i u potpunosti su posveceni fudbalu. Koincidencija ili namera, ali maltene svi su i religiozni ljudi, koji otvoreno govore o tome. Dakle, igraci koji su posveceni fudbalu i koji su "high character guys". I nemam apsolutno nikakvu zamerku za to.
Ideologija BPA nije donela u svakoj rundi zeljenog igraca za Raidernation (pa ni za mene), ali ne moze se reci da su dovedeni losi (ili nelogicni) igraci. McKenzie i Allen su prepoznali i potrebu tima, i iako su imali samo 6. pikova, strpljivo su cekali i popunili sve sto je trebalo. 4 igraca odbrane i 2 napada, i to sve na pozicijama na kojima je skripalo donekle. Odlican posao. Strpljenje je, mislim, bilo lakse njima nego nama navijacima, ali na kraju dana, kada se sve sabere - ovo je jako dobar draft.
Ne mogu reci da li ce ovi igraci biti u timu u skorijoj buducnosti, a kamoli starteri, ali sam uveren da su doveli igrace koji poseduju kvalitet i sa kojima moze da se radi. Razni Burfict-i, ocigledno, nisu ni dolazili u obzir. Veoma sam zadovoljan ovim draftom, jer su uradili sve ono sto se i ocekivalo od njih. Ostaje zal sto nisu imali vise pick-ova, jer mislim da bi odradili jos bolji posao ove godine.
Uskoro cu napisati nesto i o UDFA