inace sto se tice simuliranja, ja bih uveo ovako:
- prvi put: nekoliko utakmica suspenzije (+novcana kazna u visini nedeljne plate)
- drugi put: par meseci suspenzije (+novcana kazna u visini mesecne plate)
- treci put: sezona (+novcana kazna - 6 mesecnih plata)
- valjda nece nekom da padne na pamet i cetvrti put
i to sve nakon pregledanog snimka, bez obzira da li je sudija video na terenu i sta je dosudio..
Ovi mlađi se ne sećaju, ali je meni ostala u pamćenju jedna utakmica Bundeslige, loptu je imao Andreas - Andy Moeller, tadašnja najveća zvezda nemačke reprezentacije, veznjak, desetka, bio je u šesnaestercu, možda metar dva unutra, onako sa desne strane, protivnik je pokušao da oduzme loptu (čak mislim da nije ni uklizao, već onako stojećki), Andy se stropoštao, a pošto je to bilu u šumi nogu
TM, sudija nije dobro video i svirao je penal. Odmah tokom prenosa su ponovili snimak 5-6 puta, iz raznih uglova, jasno se videlo da je mlađani Andy izsimulirao.
Ali, ne lezi vraže, nakon dan-dva oglasi se nemačka fudbalska asocijacija (Bundes-nešto) i lepo uzme pa kazni mlađanog Andy-ja sa dve utakmice neigranja. Zbog simuliranja, na osnovu snimka. Najveću zvezdu reprezentacije u tom trenutku!
E, tako se to radi...
Inače, mislim da se diskusija dosta rasplinula, glavne stvari koje bi trebalo menjati su:
- Uvođenje zaustavljanja vremena prilikom prekida (u bilo kom modalitetu - 30 minuta "čiste" igre, ili zaustavljanje igre u poslednjih npr. 15 minuta utakmice). Ovim bi se eliminisalo sve vezano za krađu vremena, bilo kroz odugovlačenje izvođenja kornera/auta/gol-auta/slobodnog udarca, bilo kroz besomučno previjanje
- Uvođenje challenge-a u nekom modalitetu - da li za tačno određene situacije, da li za sve, to bi moglo da se diskutuje. Ovim više ne bi bilo priznavanja neregularnih ili nepriznavanja regularnih golova ("sumnjive ofsajd pozicije
TM", i sl), a bitno bi se smanjilo i simuliranje od strane igrača - ko bi imao cojones da simulira ako zna da protivnički trener može da traži challenge i da se na snimku jasno vidi simuliranje?
Ove dve izmene su ključne za eliminsanje onoga što je trenutno najnegativnije u samoj fudbalskoj igri, i što, kao što je ovde već pisano, preti da odvrati publiku od gledanja. Dakle, ove dve izmene su neophodne radi povećavanja regularnosti same igre.
Ostale izmene koje se tiču same igre i taktike (u to ubrajam i pravila o ofsajdu, eventualnom obaveznom broju igrača na protivničkoj polovini i ostale predloge koji su ovde izneti) nisu po mom mišljenju toliko hitne i bitne koliko one dve stvari koje sam naveo gore, igra sama po sebi evoluira, ponekad joj je zaista potreban mali push kada zastrani (tipa vraćanje lopte golmanu), ali sve je to ništa dok igra ne postane daleko regularnija nego sada.