1
Razno / Re: Hladno Pivo
« on: January 21, 2025, 09:16:38 pm »https://www.instagram.com/reel/DFGbvVJICmG/
Bottled-in-Bond. Možda ste nekad videli tu oznaku na flaši ili je povezujete sa dobrim viskijem, ali da li znate i priču i pravila iza nje?
🕰️ Krajem 19. veka, viski niskog kvaliteta, često pomešan sa štetnim supstancama, bio je ozbiljan problem. Da bi to sprečila, američka federalna vlada je 1897. godine donela Bottled-in-Bond Act – prvi zakon o hrani i piću u SAD i ključni trenutak u zaštiti autentičnosti viskija. Doduše, iako je donet zbog viskija, odnosi se na sva žestoka alkoholna pića.
🔒 Da bi piće dobilo oznaku Bottled-in-Bond, mora ispuniti sledeća pravila:
Mora biti destilovano u jednoj destileriji tokom jedne destilacione sezone (proleće ili jesen).
Mora da odleži najmanje 4 godine u državnim skladištima pod nadzorom vlade.
Mora biti flaširano na tačno 100 proof (50% alkohola).
Mora da ima navedeno precizno ime destilerije i unikatni DSP broj.
🥃 Iako taj zakon više nema svoju originalnu svrhu i često se smatra arhaičnim, i dalje je na snazi i često se koristi kao marketinški trik. U Jack Daniel’s asortimanu trenutno postoji Bottled-in-Bond serija koja uključuje tri viskija: Bonded, Triple Mash i Bonded Rye. Pored njih, nekoliko aktuelnih i starijih proizvoda nosi ovu oznaku, poput Single Barrel 100 Proof viskija.