Posle preuzimanja foruma od strane zvanicnih vlasti SAFSa, na forumu se desilo nesto sto je vec duze bilo u pogonu - totalna anarhija. Odjednom, napravile su se jasne struje, i dobar deo foruma posvetio se podrzavanju "ovih" ili "onih", korisnici bez prekog iskustva dobili su visoke pozicije u administraciji, a cenzura, za koju sam inace ja bio cesto optuzivan, je tek pocela da se primenjuje tako sto se brisao bukvalno svaki politicki nepodoban post.
Kako je SAFSrbija.com osnovan od strane ljudi koji su imali u interesu da se prica o sportu, a ne o tome ko je koga naduvao sa 50 razlike, ili ko prodaje pilice, ili ko je ovakav ili onakav, shvatili smo da je vreme da se stvari vrate svojim korenima, i da ponovo rekreiramo tu staru atmosferu u kojoj su igraci, treneri, klupski funkcioneri, bez zlobe, mogli da pricaju o predstojecim mecevima, razmenjuju iskustva i neiskustva, sale se jedan sa drugime itd. Zato, evo i novi sajt, koji je komplet nezavistan od svih drzavnih/SAFS organa, i koji je samo posvecen fudbalu (i drugoj neobaveznoj diskusiji).
Odmah cu vam napomenuti...kako ovo nije zvanican forum za klupske potrebe i potrebe saveza, ovde nece biti segregacije foruma po klubovima. To, zaista, ne osecamo da je potrebno. Medjutim, ovde takodje niste pod okom disciplinske komisije, i necete biti seceni zbog nepodobnih misljenja, ni strahovati od toga da neko ozbiljno uzme vase reci jer imate http://www.safsrbija.com u prefiksu vaseg posta. SAFSrbija.com je, uostalom, jako dugo bio JEDINI izvor informisanja o AFu kod nas - endzone.rs predstavlja samo JOS JEDAN izbor, nikako kontra opciju. Samim time, ne zelim nikome da sedim na kicmi ukoliko radije zeli da ostane na SAFS forumima. To je OK. Otvaranje ovog sajta je kalkulisani rizik - pre nego sto sam zakupio domain i hosting, uradio sam "market research" - licno sam razgovarao sa svim, da se tako izrazim, "vidjenijim" SAFS forumasima preko ovog ili onog messengera. Od njih 30tak sto sam pitao da li ce hteti da se isele sa nama na novi domain, svi su odgovorili potvrdno bez preko 2-3 sec razmisljanja. Razumeo sam da, ako oni misle tako, da ce i ostali pratiti njihov trag.
Pravila ste vec videli. Zeleo bih da apostrofiram jednu stvar...posto su u jeku neke aktuelne rasprave u samom SAFSu, postoji sansa da ce korisnici SAFSrbije sa kontra strana doci ponovo u klinc na novom forumu. Tako da bih odmah najavio zero tolerance politiku za razna napusavanja i otvorena vredjanja. Ne, necemo banovati korisnike, ali ce se stvari dovoditi u normalu. Ukoliko sutra dodje neki Machado na forum, njegova prava jednaka su vasima, i on ce biti odstranjen samo ukoliko bude otvoreno vredjao druge korisnike. Probajte i bez termina kao sto su "pilicar", "nerast" itd. Neko je lepo postavio link ka jednom blogu koji je rezervisan za takve stvari

Forum je na PHPBB softveru, to ste videli. Tokom rada na SMFu, odredjena baza korisnika nikad se nije u potpunosti slozila sa njime (ja licno Invision nisam mogao da prezalim, i stvarno sam bio na ivici da platim tih 150 ili koliko vec dolara licence, ali sam se raspametio u odredjenom momentu). Kao prelazno resenje uzeli smo PHPBB, koji je em free, em dobro odrzavan, em donosi "vibe" prve inkarnacije nfl-yu i SAFS foruma. Zarad vaseg komfora, standardni SAFS set smajlija takodje je prenet na novi forum, kao i kompletna user baza i do neke tacke baza postova (fali mozda par dana). Raspored foruma je skroz isti, uz malu kvaku - forumi o domacem fudbalu sabijeni su na optimalni minimum, a postovi o klupskim diskusijama preseljeni su u forumski arhiv, jer to je takodje deo SAFS nasledja koje smo zajedno gradili nekoliko godina. Primeticete verovatno i neke greske i bagove - sve slobodno predocite Venomu ili meni, ili postujte u "dezurni pin : bugovi" ili "pitanja o novom forumu".
Prvi bag koji smo primetili je da je prenesena ban baza sa starog sajta. Zbog ovoga, izvesni korisnici nisu u mogucnosti da se loguju, ali trenutno radimo i na razresenju toga. Kako vec prilici, izvrsili smo veliku amnestiju i ceo ban base bi sad trebalo da je obrisan.
Rec-dve i o samom sajtu. Endzone.rs ce funkcionisati na wordpress blog platformi, jer slozili smo se da je to trenutno najmoderniji i najslobodniji nacin izrazavanja na internetu. Prvo i prevashodno, sajt nece sadrzati klasicne vesti - racunam da ko zeli da cita vesti, moze da ide na yahoo.com ili espn.com. Ukoliko to bude neophodno, ubacicemo neki RSS newsfeed. Sajt ce se koncentrisati na autorske tekstove i analize, koje ce potpisivati neki od poznatijih domacih pisaca o AFu. Otkricemo malo i karte, ali medju ljudima koji ce pisati tekstove na novoj endzone.rs platformi bice Lazar Timotijevic aka Safety, poznat sa nfl.blog.co.yu, Matija Obradovic aka Matteus, komentator Sport Kluba i dugogodisnji user SAFSrbija.com, Uros Antonic aka Foldingo, OC Vukova Juniora i Obrenovca i covek sa trofejom JLSa, misteriozni Dream(Dildo)Lord, cuveni niski meraklija i mag defanzive. Pored njih, bice i drugih autora, a moja je cast da kao povremenog gostujuceg kolumnistu najavim i Igora Hoffmanna, ex trenera Vukova i prvog selektora Srbije. Kao sto je i SAFSrbija.com nekada regrutovao talentovane kadrove, Endzone.rs ce nastaviti tu tradiciju, i nadam se da ce mnogi dobiti sansu da bace njihova dva centa na nas sajt.
Elem, ja se raspisao...u svakom slucaju, to vam je to. Sve sto imate da pitate, pitajte, tu smo. Ja sam svoju ostavku na mesto admina safsrbija.com ostavio juce po slanju onog pozivnog PMa, i tamo cu od danas samo proveravati PMove. Jos jednom, hvala svima na podrsci, i da u zdravlje koristimo ovaj forum jos dugo i dugo.
-- Milos "Mixxer" Jovanovic